​Fazla mesainin yasal sınırları vardır

Fazla mesai yüzünden işten ayrılmak istiyorum

Merhabalar Hüseyin Bey
Ben yaklaşık 4 buçuk yıldır bir işletmede çalışıyorum. Günde ortalama 7 ay boyunca 14 saat, kalan 5 ay boyunca da 8 saat çalışmaktayım. Şu anda hala aynı işyerinde çalışmaya devam etmekteyim. Benim sorum şudur;
Noterden bu işletmeye fazla mesai ve psikolojik baskı nedeni ile ihtarname çekerek işten ayrılmak istiyorum. Bu durumda İş yerim bana kıdem ve ihbar tazminatımı vermek zorunda mıdır? Bu sebeplerden dolayı işten ayrılırsam işsizlik ücretinden yararlanabilir miyim? Yanıtınız için teşekkür ederim.

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş Kanunumuza göre yasal iş süresi haftada 45 saattir. Bunun üzerindeki çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilip saat başına %50 zamlı ödenmelidir. Ayrıca fazla mesainin günde 3 saati ve yılda 90 iş gününü geçmemesi gerekir (yıllık sınır 270 saat)  Ayrıca işveren işçiyi kendi kabulü dışında fazla mesai yapmaya zorlayamaz. Siz yasal süreleri aşan fazla mesaiye zorlandığınız gerekçesiyle işten haklı nedenle derhal ayrılabilirsiniz. Ancak ileride yasal husumet oluşursa ( işverenle davalık olursanız) sizden bu yapmış olduğunuz mesailerinizi kanıtlamanız istenecektir. Haklı nedenle işten ayrılan bir işçi sadece kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca işsizlik ödeneğinden de yararlanabilir.
İyi günler

İşten ayrılmak istiyorum tazminat öder miyim?
Selamlar Hüseyin Hocam,
Ben halen bir ilaç firmasında çalışıyorum. İşe başlarken iki yıl dolmadan işten çıkarsam şirkete iki milyar tazminat ödeyeceğime dair sözleşme imzaladım. Sözleşmenin dolmasına altı ay kaldı çıkmak istiyorum. Acaba işten sözleşmenin süresi dolmadan ayrılırsam bu parayı ödemek zorunda kalır mıyım? Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz
Sizin işe girerken imzaladığınız sözleşme türüne uygulamada cezai şart içeren sözleşmeler diyoruz.  Bu sözleşmelerin amacı genellikle işe aldığı kişilere çeşitli eğitimler verip masraf yapan kuruluşların onların en azından belirli bir süre işletmelerinde çalışmalarını sağlamaktır. Ortada iş sözleşmesini sona erdirmek için haklı bir neden varsa ( örneğin ücretin ödenmemesi, sigortasız çalıştırılmak vb.) işçi bu sözleşmeleri süresine bağlı kalınmaksızın derhal sona erdirebilir. Ancak ortada haklı bir neden yokken sırf işçi artık bu işten sıkıldığı için işten ayrılmak istiyorsa sözleşmede yer alan cezai şartı ödemek zorunda kalır. Burada şu husus ta önem arz eder. Sözleşmede yer alan cezai şart bedeli mahkemece yüksek (fahiş tutarda) bulunursa hâkimin bu tutarı indirme hakkı da vardır.
İyi günler

İşe geç kaldığım için işten çıkarıldım
İyi çalışmalar Hüseyin Bey
10 aydır bir şirketin satış departmanında çalışıyorum mesai saati bitimimiz 19.00 19.20 de bir aksam şirkete gittiğim için(yolda trafik kazası olduğu için geç kalmıştım) ertesi gün geç kaldığım için isime son verildiğim söylenmiş daha önceleri de 4 5 kere bu tarz geç kalmalarım olmuştu sözlü olarak uyarıldım fakat bu durum işverenime abartılarak Anlatılmış(22.00 gibi her aksam geldiğim söylenmiş)işverenim de çıkışımı onaylamış ise iade davası açabilir miyim ya da ne tur haklarımı alabilirim teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz
İşe sürekli olarak nedensiz yere geç kalmak işten çıkarma konusunda geçerli neden sayılmaktadır. Ancak bu işe iade davası açmanıza engel değildir. Siz hakkınızdaki iddiaların asılsız olduğunu kanıtlayabilecek durumda iseniz işten çıkarılma tarihinizden itibaren 1 ay dolmadan işe iade davası açabilirsiniz. İşe iade davası açabilmek için işyerinizin iş güvencesi yasası kapsamında bir işyeri olması gerektiğini (en az 30 personelin çalıştığı bir işyeri) hatırlatalım .
İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar