Fındık çiçek açınca…

Fındık çiçek açmaz.

Fındığın çiçek açması olanaksızdır.

Fındık bahçelerinin kadınları Ankara’ya yürüyüp, 55 gün direndikten sonra haklarını kazanarak geri döndüler.

Yıl 1992: Emek Gündemi Fiskobirlik direnişi 1992 ve 1993 yılları arasında yaşanan şanlı bir direniş.

Kazananı kadınlar olan direniş bir olanaksızın olanaklı kılınması, emek fındıklarının çiçek açmasıydı.

Çünkü onlar Rıfat Ilgaz’ın dizelerindeki; “ Sen, öfkenle, hıncınla Karadenizlisin,” kadınlarıydı. Yıl 2017: Gündem Fındık Fındık bu kez bir siyasi partinin yürüyüş sonundaki eylemi ile yine çiçek açacak. Fındık Karadenizlinin yaşam dallarından biridir. Öyle ki yaşama tutunmalarını sağlayan en önemli daldır.

Fındık üreticileri bu yıl Karadenizli öfkesiyle ya- şam dallarına saldırdı.

Kadını, erkeği televizyon ekranlarında fındık bahçelerine saldırıyorlardı. Bunun seyri bile yüreğimi daralttı. Hani o gönülden söyledikleri fındık türküleri nerede kaldı?

Karadenizli fındık üreticilerinin, bu direnişi dilime dostum Ümit Tokcan’ın muhteşem yorumu ve sesiyle söylediği “Hekimoğlu” türküsünü düşürdü. Ne çok severdim bu yiğitlik türküsünü, hele bir de “Ünye Fatsa arası” demez mi? Beni öldürür bu dize… Neden mi? Ordu’nun iki yeşil gözü; Ünye ve Fatsa tutkumdan… İşte Kaçkarlardaki karı eriten, bulutları savuran türküden dizeler:

Hekimoğlu…

Hekimoğlu derler benim aslıma

Aynalı martin yaptırdım da (narinim) kendi neslime

Hekimoğlu derler ufak bir uşak

Bir omuzdan bir omuza (narinim) on arma fişek

Konaklar yaptırdım mermer direkli

Hekimoğlu dediğin de (narinim) aslan yürekli

Hekimoğlu türküsü, ülkemiz klasik türküleri arasında hak ettiği yeri almıştır. Çünkü bu tür ağıtlar Karadeniz türküleri içinde çokça yer almaz. Karadeniz türküleri, Karadeniz’e güzellemeler ile sevdayı akıllara nakışlar ve dillere düşürür.

Hekimoğlu türküsüyle büyüyen Karadeniz insanı sevdiği lider de olsa iktidardaki, ekmeğine kim dokunsa hepsi bir anda aslan yürekli kesilir.

İki gündür Ordu’dan Giresun’a başlayan yürüyü- şü CHP Ordu Milletvekili ve Genel başkan yardımcı Seyit Torun’un açıklamaları ile sürüyor. CHP bu kez fındık için ter döken fındık üreticisinin emeğini savunmak için “Fındık için yürüyoruz!” sloganıyla yollarda ter döküyor. Ülke gündemine taşıdığı “Fındık için adalet istiyoruz!” haykırışı ile ülke yönetenlere sesleniyorlar.

Neredesiniz?

Neden fındık üreticisinin sesine ses vermiyorsunuz?

İki gündür ülke gündemine oturan yürüyüş, Çarşamba günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla dünya gündemindeki yerini alacaktır.

Benim bir sendikacı ve yazar olarak merakım fındık üreticisini ve fındık emekçilerini yalnız bırakan; Karadeniz’de örgütlü sendikaların neden sesi çıkmıyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar