Firavun zulmünden de beter!

Firavun; zulmün, dehşetin, hakları çiğnemenin, gücü hakkın göstergesi bilmenin sembolüdür. Ama zaman göstermiştir ki, insanlık tarihinde firavun zulmünden daha beter bir zulüm süreci de olabilir. Nasıl mı?

 
Kur’an bize, o mucize kelam güzelliğiyle bildiriyor ki, Firavun’un sarayında hakkı ve adaleti dile getiren hiç değilse bir tane mümin adam vardı. Kur’an bunu bize niçin bildiriyor? Adını kayda geçirmediği o adamı övmek için değil elbette. Mesaj şudur:

 

Eğer bir firavun türü zalimin saltanat çevresinde bir tane uyarıcı bile çıkmıyorsa o zulüm dönemi, firavununkinden, o zalim de firavundan daha kötü, daha şerir ve zararlıdır:

“Firavun dedi ki, ‘Bırakın beni, şu Musa'yı öldüreyim de Rabbine yalvarsın. Çünkü onun, dininizi değiştirmesinden yahut yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum.’ Firavun’un, seçkinlerden oluşan yakın çevresinden imanını gizleyen bir adam şöyle konuştu: ‘Rabbim Allah'tır’ dediği için bir adamı öldürecek misiniz? Üstelik size, Rabbinizden açık seçik deliller de getirdi. Allah, zulme saparak onun bunun hakkından savurganlık yapan yalancıları doğruya ulaştırmaz."

 "Ey toplumum! Bugün bu toprakta, birbirine destek veren insanlar olarak mülk ve yönetim sizin. Peki, karşımıza dikildiği zaman Allah'ın azabından bizi kim kurtaracak?’ Firavun şöyle dedi: ‘Ben size kendi fikrimden başkasını göstermem. Ve ben, sizi, doğruluk yolundan başkasına da kılavuzlamam."

 

“İman etmiş olan adam dedi: ‘Ey toplumum, sizin üzerinize, diğer topluluklarınki gibi bir günün gelmesinden korkuyorum. Ey toplumum! Sizin adınıza, o bağırıp çağrışma gününden korkuyorum. Bir gündür ki o, sırtınızı dönerek kaçmaya çalışırsınız fakat Allah'a karşı sizi koruyacak kimse olmaz." (Mümin, 26-33)

Firavunlara itaat edenler Allah düşmanıdır

Yukarıki beyyineler, iktidar ve saltanatını kendisinin ilahlığına kanıt gibi öne çıkaran fira-vuna bütün bu yaptıklarına rağmen itaat edenleri Allah’ın intikam almasına sebep oluşturan bir büyük kötülüğün failleri olarak gösteriyor ve onlardan intikam alınacağını bildiriyor.

Firavunluk psikozuna yakalanmış tağut takımını hizaya getirmek üzere onlara karşı çıkmak, en azından onları uyarmak yerine onların icraatını onaylar bir tavırla onlara itaat eden kitleler ve ekipler, Allah’ın düşmanı durumuna düşmektedirler. Allah’ın onlardan intikam alacağını söylemisinin anlamı budur. Çünkü Allah, sadece düşmanlarından intikam alır, sürçmeleri olan günahkârlardan değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar