Yekta Saraç: 'Yeni YÖK olacak!'

Önceki gün Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın daveti üzerine Ankara’daydım. Saraç’la, YÖK’ün kaldırılması, temel bilimler meselesi, kontenjanların düşürülmesi ve üniversite giriş sistemine kadar birçok konuyu konuştuk. Ayrıca sosyal medya takipçilerimden gelen bazı soru ve talepleri de Saraç’a ilettim.
YÖK’ü kaldıracak üniversite kültürü henüz yok
“YÖK’ün hemen kapatılması mümkün değil. Çünkü birçok üniversitenin kendilerini yönetme kültürü henüz oluşmadı.
Bundan böyle “Yeni YÖK” olacak. Üniversitelere birçok konuda yetki verilecek. Böylece üniversiteler, birçok konuda kendi kararlarını alabilecek duruma gelecek.
Bu konuda zaten bir takım yetkileri üniversitelere bırakmaya başladık. Bunun devamı da gelecek.
Talebe bağlı diğer bölümlere de sınırlama gelebilir
2015’te tıp fakültesi tercih etmek için ilk 40 bin, hukuk fakültesi tercih etmek için de ilk 150 bin sıralamasına girmek gerekecek.
Başta mühendislik, mimarlık olmak üzere diğer bölümlerden de benzer talepler geldiği takdirde bunu değerlendirebiliriz.
Kontenjan sınırlaması olmalı çünkü burada ki asıl amacımız eğitim kalitesinin yükseltilmesidir.
Temel bilimleri güçlendirmek istiyoruz
Bazı üniversitelerdeki temel bilim programlarının (fizik, kimya, biyoloji, matematik) kontenjanı dolmadığı gibi boş da kalabiliyor, bu nedenle önümüzdeki yıl kapatılacak.
Çünkü bazı üniversitelerde kontenjanların dolmaması nedeni ile gereksiz yere kaynaklar heba oluyor. Güçlü üniversitelerde bu programlar devam edecek ve bu programları tercih edecek öğrenciler bursla desteklenecek.
Temel bilimlerde son yıllarda toplam kontenjan azalmadı tam tersine arttı. Sadece kontenjanı 11’in altında kalan programlar kapatıldı.
Bu bölümlerde görev yapan öğretim üyeleri ise hem kendilerinin hem de kurumlarının görüşü alınarak başka bölümlerde ya da araştırma projelerine yönlendirilecek.
Bağımsız “kalite kurulu”
YÖK’ün kararlarını değerlendirecek bir ‘kalite kurulu’ oluşturacağız bu kurul YÖK’ten bağımsız ancak YÖK’le ilişkili olacak.
Bu kurulun üyeleri, kamu kurumlarından ve akademisyenlerden oluşacak yani dış paydaşlara açık olacak. 
Kısa sürede sınav sistemi değişmeyecek ama…
Üniversite giriş sisteminin değişmesi YÖK’ün yetkisinde ancak sistemin değişmesi kısa sürede mümkün değil bu konuda çok iyi düşünülmesi gerekir.
Önümüzdeki yıldan itibaren soru içeriklerinde değişiklik olabilir. Açık uçlu sorular da olabilir.
2015 ÖSYS Tercih Kılavuzunda; bazı üniversitelerin tıp ve hukuk kontenjanları “eğitim kalitesinin yükseltilmesi”  adına aşağıdaki şekilde yeniden düzenlendi.

Önceki ve Sonraki Yazılar