Futbol kulüpleri ölüm fermanını imzalıyor

Ligin bittiği gün başladı transfer haberleri… Yazılanlara bakılırsa üç büyükler dışında Anadolu takımları bile her gün 1-2 transfer yapıyor. Çoğu gerçekleşmese de bu yıl, dünyaca ünlü futbolcular Türkiye’de top koşturacak gibi görünüyor.

En yoğun transfer hareketliliği Fenerbahçe’de yaşanıyor. Fenerbahçe şimdiye kadar teknik direktör Vitor Pereira dışında Simon Kajer ve Şener Özbayraklı transferlerini açıkladı.

Kajer ve Şener dışında Sarı-Lacivertli kulüp toplam 6 yabancı transfer daha yapacak. Heyecanla beklenen isimlerden biri de Nani…

Luis Nani’nin sağlık kontrolü için İstanbul’e gelmesi bekleniyor, bu transferin ne kadara mal olacağını o zaman öğreneceğiz. Şimdilik bonservis bedelleri ve futbolculara ödenecek ücretlerle birlikte Fenerbahçe’nin kasasından 3-4 yıllık süreçte toplam 138 milyon euro civarında bir rakam çıkacak yani 415 TL...

Transfer edilen Simon Kjaer’in 4 yıllık maliyeti toplam 19.6 milyon euro. Şener Özbayraklı’nın 3 yıllık maliyeti ise 6.5 milyon euro.

Hareketli bir transfer sezonu geçiren Galatasaray ise Podolski ile 3 yıllık anlaşmaya vardı. Podolski’ye ödenecek para ise 9 milyon 750 bin euro yana yaklaşık 29 milyon lira olacak.

Maç başı ve diğer bonuslarla beraber Podolski’nin 3 yılda 13.5 milyon euroya yakın bir gelir elde edebileceği belirtildi. Galatasaray, Sneijder’e de yıllık 4.5 milyon euro ödüyor. Bir diğer transfer ise Lionel Carole. Bu transfer için 1.5 milyon euro karşılığında anlaşmaşa varıldı.

Ersun Yanal ile yollarını ayıran Trabzonspor da Shota Arveladze ile anlaştı. Bordo-mavili kulüp, 2 yıllık anlaşma sağladığı Gürcü teknik adama, her bir yıl için 1 milyon 200 bin euro garanti ücret ödeyecek.

Antalyaspor da dünyaca ünlü futbolcu Samuel Eto’o ile anlaşmak üzere, Eto’o’nun yılda 4 milyon euro’dan 3 yıllık anlaşma imzalaması bekleniyor.

400 milyon dolar borç

Transferin şimdilik en sessiz takımı Beşiktaş. Çok sayıda önemli futbolcusunu satan Beşiktaş, şu ana kadar bir sağ bek ile teknik direktör Şenol Güneş’i transfer etti.

Bunlar güzel gelişmeler de ülke futbolunu bekleyen çok önemli bir tehlike var.

Dört büyük kulübün her birinin borçları ortalama 400 milyon dolar. UEFA kriterleri mali yapıya artık çok daha fazla önem veriyor, borç trafiği böyle devam ederse gelecek yıllarda hiçbir Türk takımı Avrupa kupalarına katılamayacak.

Var olan manzara, borçların şu anki gelir tablosuyla ödenemeyeceğini gösteriyor.

Passolig nedeniyle tribün gelirleri neredeyse sıfır noktasına ulaştı. Kulüplerin resmi ürün satışları da düşüşte. Geriye sadece yayın gelirleri kalıyor ki o da kulüplerin genel masraflarını karşılamaktan başka bir işe yaramıyor.

Hal böyleyken kulüp yöneticileri hangi akla hizmet böylesi uçuk rakamlı transferlere imza atıyor anlamak mümkün değil.

Bu durum kulüpleri, sürekli taviz istemek zorunda bırakıyor haliyle de siyasi iktidara olan bağımlılıkları artıyor. Hükümetin istemediği hiçbir adımı atamıyorlar.

13 yıllık AKP iktidarının da istediği buydu, hükümet değişse bile bu durum değişmeyecek!

Önceki ve Sonraki Yazılar