Hangi süt, hangi yumurta?

Bize iki ayrı süt ve iki ayrı yumurta sunuluyor. Hemen en ucuzunu mu seçeceğiz? Bazı ekonomistlere göre ucuza üretilen ürün onu üreten şirketin ekonomik bir başarısıdır. İyi de, biri bizi besliyor, sağlıklı kılıyor, diğeri ise hasta ediyorsa artık bunlara aynı ürün diyebilir miyiz? İkisi de süt ve yumurta mıdır? Sadece mikroplardan arınmış olması ve bir ambalaj içinde olması yeterli mi? Çoğu insan “bunu da mı ben düşüneceğim, uzmanlar bana doğruyu söylesin” diyor. Ama uzmanların önemli bir kesimi artık iş çevrelerinin etkisi altında. O yüzden vatandaşa çok iş düşüyor. Bu, aslında hepimizin sağlığı ile ilgili. “Başka Bir Hayvancılık Mümkün” adlı kitabımızda bu konulara değinmiştik. Omega 3 ile ilgili konuya değinmekte yarar var.

“Omega 3 yağ asitleri insanın her hücresinin zarında, ayrıca beyin ve retinada bol miktarda vardır. Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar hastalıkları ile sinir ve beyin hastalıklarının önlenmesinde çok önemli rolleri vardır. Omega 3 yağ asitleri organizmamız için en önemli yağ asitleri olduğu halde çağımızda bir taraftan çok az omega 3 alınmakta, diğer taraftan omega 3 emilimine engel olan omega 6 fazla miktarda tüketilmektedir. Daha kısa bir zaman öncesine kadar insanların asıl omega 3 kaynağı inek ve koyun eti ve sütüydü. Hayvanlar endüstri yemi ile beslenmeye başladığından bu yana her iki yaşamsal yağ asidi yerini aterojenik (damarlarda plaklar oluşturan) doymuş yağ asitlerine bırakmışlardır.

İnsan beslenmesinde aldığımız omega 6 ile omega 3 arasındaki oran çok önemlidir. Bu oran 2-4 arasında olmalıdır. Fakat hayvanların çayır meralardan uzaklaşıp kesif yemle beslenmelerinden dolayı çok fazla omega 3 almaktayız ve bu oran çok bozulmuştur. Aşağıda omega 6/omega 3 oranları itibariyle yumurta sarısı ve sığır etinde duruma bakalım.

Yumurta sarısı –merada: 2/1

Yumurta sarısı –yemle: 52/1

Sığır eti-merada: 3/1

Sığır eti- yemle: 17/1

Sonuç apaçık ortada. Şimdi bu ürünlerin aynı olduklarını söyleyebilir miyiz?

Ne yapacağız? Şu anda hemen kişisel olarak, grup olarak yapacaklarımız var. Kökten değişiklik için ise politika lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar