Dershane öğretmenleri ne yapacak?

Daha önceki bir yazımda, Aralık ayında yapılacak Eğitim Şura’sı sonucunda ‘Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi’nin Ocak ayı içerisinde açıklanacağını ve bu konunun öğretmen adaylarını yakından ilgilendireceğini söylemiştim.
Çünkü atanamayan öğretmenlerin sorununu çözmek için birtakım kararlar alınacak, diğer taraftan da  açıköğretim, uzaktan eğitim de dahil eğitim ve fen-edebiyat fakültesi dışındaki diğer fakültelere öğretmenlik formasyonun verilmesiyle, atama sorunu daha da derinleşecek. Bakın her yıl nerdeyse 80 bin öğretmen adayı eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun oluyor. Bunları da hesaba katarsanız işin sonunu siz düşünün artık?
Bugün itibariyle Türkiye’de yaklaşık 3 bin 500 dershanede 64 bin öğretmen görev yapıyor. Bu şu anlama geliyor, dershane öğretmenleri de önümüzdeki yıldan itibaren devlete atanmak için mücadele edecek. Yani alın size sorun üstüne sorun. Bir yandan 140 bin öğretmen açığı varken diğer yandan öğretmen ataması için ayrılan bütçe ortadayken gerisini siz düşünün…
Bir yıl kadar önce dönemin Başbakanı R.Tayyip Erdoğan, dershanelerin kapatılmasıyla burada görev yapan öğretmenlerin devlet okullarında istihdam edileceğini söylemişti. Ama kaç öğretmenin ne şekilde alınacağı ile ilgili net ifadeler kullanılmamıştı. Şimdi, dershane öğretmenlerinin devlet okullarına nasıl alınacağı netleşmeye başladı. Ama anlaşılan o ki, 64 bin öğretmenin büyük bir bölümü işsizlik kervanına katılacak. Çünkü özel okulların eğitim sistemi içerisindeki oranı zaten belli, özel okullarda kaç öğretmen istihdam edilebilir ki! Özel okula dönüştürülecek dershane sayısı şu an itibariyle 3 bin 500 ve sadece 555 tanesi özel okula dönüşmek için başvuru yaptı. Çünkü özel okula dönüşmek için bazı şartları da taşımak gerekiyor. Anlayacağınız dershanelerin yaklaşık yüzde 15’i bu dönüşüm için başvuru yaptı. Geriye kalan yüzde 85’i ise çaresizce Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak kararı bekliyor.
Atanma şartında sözlü sınav…
Gelelim asıl konumuza. Devlete ataması yapılacak olan dershane öğretmenlerinin atanma şartları da dediğim gibi netleşmeye başladı. Buna göre, milli eğitim müdürlüğünce resmi ataması yapılıp 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle 6 yılı dolduranlar, pedagojik formasyona sahip olanlar, 14 Mart 2014 tarihi itibariyle bir dershane ve etüt merkezinde çalışanlar. Yani dershanede 10 yıl 20 yıl çalışıp 14 Mart 2014’ten öncede ayrılmışlarsa bu kapsamdaki öğretmenler atanmak için başvuru yapamayacak. Yine emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanamamışlar… Ve asıl önemli olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözlü sınavını başarmış olmak gerekiyor. İşte burada bir dakika durun! Şimdi söyler misiniz, bugüne kadar bu ülkede sözlü sınav yapılıp da hakkıyla kaç kişi devlet memuru oldu? Çok az dediğinizi duyar gibiyim.
‘Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı’ sınavının yazılı bölümünü 10 kez kazanıp mülakatta elenen avukata 11. mülakatta 7 kişilik heyet tarafından “Almamamıza rağmen neden ısrarla sınava giriyorsun” denildiğini hatırlıyorsunuz sanırım. Yani anlaşılan o ki, kriter falan hikâye… Bütün kriterleri tam olarak taşısanız da Hükümete yakın olanlar atanacak.
Kısacası, dershanelerin kapanması ayrı bir sorun, işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan öğretmenler ayrı bir sorun. Neresinden bakarsanız bakın devlete atanmak isteyen öğretmen adaylarını zor günler bekliyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar