Geçici iş göremezlik ödeneği hastalıkta da ödenir

İyi günler Hüseyin Bey,
Ben 42 gün raporluyum, (yalnız iş kazası değil) para alacak mıyım; eğer alacaksam bir yere başvuru yapmalı mıyım?
Merhaba Sayın okuyucumuz,
Sigortalı olarak çalışan bir kişiye belirli şartları yerine getirmiş olması koşuluyla hastalık ve/veya iş kazasına uğrama hallerinde SGK tarafından GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ödenir. Bu ödenekten yararlanabilmek için mutlaka iş kazasına uğramış olmak gerekmiyor. Sizin durumunuzda da iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek mümkündür. Bununla birlikte iş kazasına uğrayan bir sigortalıya ödeme yapılırken prim gün şartı aranmazken, hastalık sebebiyle iş göremez durumda olanlarda belirli bir prim ödeme gün şartı aranır.
Buna göre: İstirahat olayının meydana geldiği tarihten geriye dönük olarak son 1 yıl içinde 90 gün ödenmiş priminiz var ise bu ödenekten yararlanabilirsiniz. Bu arada iş kazası sebebiyle geçici iş göremezlik ödeneği istirahatin 1'inci gününden itibaren ödenmeye başlanırken, hastalık sebebiyle iş göremezlik olaylarında istirahatin 3'üncü gününden itibaren ödenmeye başlanır. Yani ilk 2 gün için ödeme yapılmaz. Bu ödenekten yararlanabilmeniz için raporunuzun işvereniniz tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekir. Bu onayın akabinde SGK iş göremezlik ödeneğinizi banka veya PTT aracılığı ile size gönderecektir.
İyi günler

Merhaba Hüseyin İrfan Bey,
Ben şuan 3,5 aylık hamileyim. İş yerinde psikolojik sıkıntılar yaşadığım için doğum iznini erken kullanmak istiyorum. Normalde 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izninin tamamını doğumumdan 16 hafta önce kullanabilir miyim? Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Merhaba sayın okuyucumuz,
İş kanunumuzun konuya düzenleme getiren maddesi aynen aşağıdaki gibidir;
MADDE 74
Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz. Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği gibi esas olan kadın işçinin bu iznini 8’er haftalık 2 bölüm halinde kullanmasıdır. Yani yasa isteyen işçi bu izninin tamamını doğumdan 16 hafta önce kullanır demiyor. Zaten bu yasanın amacına da aykırı olurdu. Ancak yine madde metninde, “Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir.” ibaresi yer almaktadır. Buradan hareketle, sizin doktorunuzun, 'doğum öncesi işinizden kaynaklanan nedenlerle anne ve bebek sağlığı açısından daha uzun süre izne (istirahate) ihtiyacınız olduğu' şeklinde görüş bildirmesi ve rapor düzenlemesi mümkündür. Bu durumda 16 haftalık yasal doğum istirahatinize ek olarak doğum öncesi daha uzun bir süre istirahat alabilirsiniz.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar