Geçici iş göremezlik ödeneği ve doğum yardımı farklı kavramlardır

İyi günler Hüseyin Bey

Eşim ücretli öğretmenlik yapıyor. Doğuma 7 hafta kala doktoru çalışamaz raporu yazdı. Yazdığı gün okullar kapanmıştı ve çalışmıyor zaten raporun bitiş tarihi de yok. Doğum parası alabilir miyiz? Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Tüm benzer sorularda olduğu gibi yine bir ayrımı koyarak yanıt vereyim. Doğum parası olarak adlandırdığınız ödemenin adı çalışan kadın işçiye SGK tarafından raporlu olduğu ve çalışamayacağı 16 haftalık süre için ödenen geçici iş göremezlik ödeneğidir. Eşinizin bu ödeneği alabilmesi için gebeliğinin 32. Haftasında doktorunun kendisine istirahat açması gerekir ki bu işlem yapılmış zaten. Doğum sonrası da yine kendi hekimi tarafından istirahat kapanacak ve rapor düzenlenecek. Ardından eşinizin çalıştığı okul bu raporu internet ortamında onaylayacak ve geçici iş göremezlik ödeneği Ziraat Bankası veya PTT kanalı ile eşinize gönderilecek. Bu konunun SGK ve geçici iş göremezlik yönünden izlenecek süreçti.

Bir de bu yıl çıkartılan bir torba yasa ile hayatımıza giren Doğum yardımı var. canlı doğan birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır. Bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili. Doğum Yardımından yararlanılabilmesi için annenin ya da babanın T.C. vatandaşı olması, doğumun 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması ve bebeğin canlı doğması şartları aranmaktadır.

DOĞUM YARDIMI BAŞVURU İŞLEMLERİ


Doğum Yardımı başvuru işlemleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan Doğum Yardımı Sistemi (DYS) üzerinden elektronik olarak gerçekleştirilmektedir. Sağ olan çocuğun KPS’ ye kayıt işlemi tamamlandıktan sonra başvuru yerlerine ebeveynin şahsen ya da iadeli taahhütlü olarak başvuru yapması gerekmektedir. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında Konsolosluklar aracılığıyla yapılacak olup, DYS sistemine giriş işlemini Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Personel tarafından yapılacaktır.

İyi günler

Boyun fıtığı oldum İşverene dava açabilir miyim?


Merhabalar Hüseyin Bey

Ben yaklaşık 4 yıldır kaplama işi yaptığım işyerinde boyun fıtığı oldum. İşim kimyasallı bir iş sevk alıp meslek hastanesine başvurdum orada gerekli testler yapıldı ve bana bir rapor verildi. 6 ay sonra tekrar hastanemize kontrolüne diye 4.derece boyun fıtığı çıktı. Şimdi ben işverene maddi tazminat davası açabilir miyim acaba? Cevabınız için teşekkürler.

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Öncelikle geçmiş olsun der ve acil şifa dileklerimi iletirim. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak; Rahatsızlığınızın yaptığınız işle ilgili olduğu, bir başka deyişle ortaya çıkan bu boyun fıtığının işinizden kaynaklandığı tespit olunursa elbette ki bir dava açmanız söz konusu olabilir. Kaldı ki siz meslek hastalıkları hastanesine gittiğinizi ve raporun buradan düzenlendiğini belirtiyorsunuz. Ancak bu tür bir davanın sizin açınızdan olumlu sonuçlanabilmesi işverenin sizi işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini yeterince almadan çalıştırması, yani özetle sizin ortaya çıkan hastalığınızda işverenin kusurunun olması da gerekmektedir. Bu tür davalarda bir maluliyetin ortaya çıkmış olması da önemlidir. Ayrıca manevi tazminatta söz konusu olabilir. Yapmanız gereken kesin raporunuzun düzenlenmesinin ardından bir avukatla görüşerek açılacak bir davanın sonuçlarını birlikte değerlendirmek ve buna göre hareket etmek olmalıdır.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar