Gençler neden kamuyu tercih ediyor?

Günümüz koşullarında iş bulmak ve hayatını kazanmak deyim yerindeyse artık aslanın ağzında… Son yıllarda özellikle üniversite mezunu gençlerin özel sektörden daha çok kamuda çalışmayı tercih ettiklerini söylemek yanlış olmasa gerek! Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS),  2014 yılında lisans düzeyinde giren aday sayısı 1 milyon 128 bin iken, önlisans ve lise düzeyinde başvuran aday sayısı ise toplam 2 milyon 655 bin… Nerdeyse 4 milyona yakın kişi kamuda çalışmak için sınava başvuru yapıyor ve sınava giriyor.  Gençlerin kamuda çalışmayı neden daha çok istedikleri konusunda bir araştırma yapılmış mıdır? Bilemiyorum, ama 2014 yılı Maliye, İçişleri, Hazine Müsteşarlığı istihdam verilerine baktığımız zaman tabloyu daha net görmüş oluyoruz. 2013 yılının sonunda kamuda çalışan personel sayısı 3 milyon 319 bin 584 iken, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 3 milyon 419 bin 604’e kadar yükselmiş. Yani 2014 yılının son çeyreğine doğru 100 binin üzerinde kişi kamuda istihdam edilmiş.  Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta KPSS’ye giren aday sayısı ve kamuda istihdam talebinin her geçen gün daha da artması.
***
Peki, neden kamuya ilgi son yıllarda daha da arttı? Aslında bu sorunun cevabı çok basit… Başta iş güvencesi, ücret düzeyleri ve çalışma koşulları açısından kamuda çalışmak daha cazip hale geldi. Son yıllarda özel sektör, özellikle genç üniversite mezunları için artık çok cazip olmaktan çıktı. Kurumsal, köklü ve çok uluslu bazı şirketlerin dışında çalışma sürelerinin uzun, iş garantisinin olmaması ve ücretlerin düşük olmasından dolayı gençler iş için özel sektörü tercih etmemeye başladı. Bu konuda başta devletin sonra da özel sektörün şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekmez mi?  Çünkü gün geçtikçe her açından çalışma şartları zorlaşan özel sektör böyle giderse nitelikli eleman bulma konusunda önümüzdeki süreçte epey zorluk yaşayacaktır.
Hatta başta üniversite mezunları arasında işsizlik öyle boyutlara vardı ki, iş bulmakta zorluk çeken birçok kişi yurtdışına çıkarak iş kapısı aralamaya çalışıyor. Türkiye’de kalan ve iş bulmak için mücadele eden birçok mezun meslek grubu arasında platformlar bile oluşturulmaya başladı. Özellikle seslerini yetkililere duyurmaya çalışan İktisadi İdari Bilimler (İİBF), Eğitim ve Fen-Edebiyat, sağlık mezunları sosyal medya aracılığıyla birleşerek kendilerine kamuda daha çok kadro açılmasını talep etmektedirler. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine 18-24 yaş arasında genç işsizlerin oranı geçen yıl yüzde 17 iken bu yıl yüzde 18,9’a civarında… Yani anlayacağınız her yıl gençler arasında işsizlik daha da artıyor.
Bu konuda çözüm ne olmalı? Devlet kurumları herkesi istidam edemez. Özel sektör deseniz ülke ekonomisinin gelişmişliğiyle doğru orantılı! Ülkede özel sektör istihdamı çeşitli nedenlerle artırılamıyorsa ya gençleri dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikte yetiştirmek ya da girişimcilik konusunda teşvik etmek gerekmez mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar