ABD ile vize krizinin ardındaki 'derin kaygı'

ABD ile vize krizinin ardındaki 'derin kaygı'

Türkiye’ye vizelerin durdurulmasının, ikinci bir konsolosluk çalışanıyla ilgili tutuklama kararından kaynaklandığı belirtilirken, ABD Dışişleri'nin "bir piyon" için bu denli sert bir çıkış yapmayacağı, daha derinlere yayılmış bir kaygının olduğu ileri sürüldü.

ABD'nin dün gece Türkiye'ye vizeleri durdurmasının, Türk vatandaşı olan ikinci bir konsolosluk çalışanı hakkında FETÖ gerekçesiyle tutuklama kararı alınmasından kaynaklandığı ileri sürülürken, bir başka görüş ise ABD Dışişleri’nin ‘bir piyon’ için bu denli sert çıkış yapmayacağı şeklinde.

İddiayı dile getiren Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, Türkiye'nin son zamanlarda Rusya ve İran gibi bölge ülkelerinin yanı sıra Çin, Afrika ve Latin Amerika ile ABD'nin onayını almadan geliştirdiği ilişkilerin, Rusya'dan alınan s400 hava savunma sistemlerinin rol oynadığını yazdı. Altınok’a göre, kararda, Ankara'nın, Afrin odaklı İdlib "operasyonu" gibi ABD'nin Suriye'de devre dışı kaldığı gelişmeler de etkili oldu.

Melih Altınok’un ‘ABD’nin vize kararının arkasında ne var?’ başlıklı yazısı özetle şöyle:

“Dün akşam tam gazeteye yazıyı gönderip arkama yaslanmıştım ki, telefon ekranına düşen bir son dakika haberiyle tekrar doğruldum. Yazıyı yenilemeye koyuldum.

Flaş haberde, ABD Büyükelçiliği'nin Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz durdurduğu yazıyordu!

***

Bu açıklamanın ardından herkesin aklına ilk olarak o isim geldi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda "fiilen" çalışan ve FETÖ operasyonunda gözaltına alınan Metin Topuz.

Fiilen diyorum, çünkü Topuz, tıpkı casus filmlerindeki gibi, 35 yıldır Türk resmi makamlarına bildirilmeden çalıştırılan bir isimdi. Adil Öksüz'ün de aralarında olduğu pek çok FETÖ'cüyle irtibatı ortaya çıkmıştı.

Anladınız siz onu işte...

Ancak ABD Dışişleri'nin önemli suç ilişkilerinin orta yerinde de olsa "bir piyon" için bu denli sert bir çıkış yapmayacağı malum.

Yani vize kararıyla sadece "O son casusu tutuklamayacaktınız" mesajı vermiyorlar.

***

Evet, rest, daha "derin ve zamana yayılmış bir kaygıyı" ifade ediyor.

Türkiye'nin son zamanlarda Rusya ve İran gibi bölge ülkelerinin yanı sıra Çin, Afrika ve Latin Amerika ile ABD'nin onayını almadan geliştirdiği ilişkiler...

Rusya'dan alınan s400 hava savunma sistemleri...

Ve Ankara'nın, Afrin odaklı İdlib "operasyonu" gibi ABD'nin Suriye'de devre dışı kaldığı gelişmeler...

Kısacası ABD'nin Ortadoğu'da etkisizleşmesine neden olan Pentagon'dan bağımsız ulusal politikalarımızın tümü.

İşte ABD, son vize kararıyla bir uyarı sinyali de Türkiye için gönderiyor.

Aynı yasağı daha önce, Türkiye gibi bağımsız bir perspektife sahip olan Rusya'ya ve Venezüella'ya uygulamaları da bunun açık bir kanıtı.

Ama eski günler geride kaldı. Artık "süper gücün" bu tarz hamleleri halkları, seçmeni ABD'ye karşı kenetlemekten başka bir sonuç doğurmuyor.

ABD, kısa süre sonra kalkacağını söyleyebileceğimiz yasağın ardından kaybedeceklerini, umduğu kazançla kıyaslayıp frene basmalı.”