AKP bütünşehirle CHP icraatla…

AKP bütünşehirle CHP icraatla…

AKP'nin bütünşehir girişimi ile mevzi korumaya çalışıyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise CHP’li belediyeleri hata yapmamaları için yakından izliyor. CHP’nin Türkiye siyasetinde aradığı çıkışı yerelde bulup yüzde 25 bandını aşabileceği konuşuluyor.

Ankara’da hükümetin, yeni “bütünşehirler”, yani idari sınırları ile belediye sınırları aynı olan iller ilan etme arayışında olduğu, bütünşehir sayısının 50’yi geçebileceğinin konuşulduğu belirtildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Ordu gibi bazı illerde, kent merkezinde (metropolde) alamadığı oyları küçük ve uzak ilçelerden alan ve büyükşehiri kazanan AKP’nin, şimdi de Bilecik ve Giresun gibi illeri aynı yöntemle almak istediğini yazdı.

Zeyrek, ‘Siyasi yol haritası ve yeni nesil belediyecilik’ başlıklı yazısında, bütünşehir düzenlemesinin, AKP’nin işine yaradığını ancak vatardaş ve belediyeler arasında önemli olumsuzlukların da bulunduğunu belirtti. Zeyrek, bunları, ‘temsilde adaletin bozulması, hizmet mesafesi, bütünşehirlerde büyükşehir belediyelerindeki güç ve yetkinin ilçelerin elini kolunu bağlaması olarak sıraladı.

CHP’NİN BELEDİYECİLİK ATAĞI

Ankara-Çankaya, İstanbul-Kadıköy, Eskişehir-Tepebaşı ve Antalya-Muratpaşa gibi belediyelerde arazilerin ranta çevrilmesi yerine hizmet için kullanıldığını aktaran Zeyrek, CHP’li başkanlar üzerlerindeki yükün, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yerel yönetimlerin ve yeni nesil belediyeciliğinin öneminin farkında. Bu yüzden belediyeleri hem destekliyor, hem hata yapmamaları için yakından izliyor. AK Parti bütünşehir girişimi ile mevziyi korumaya çalışırken, CHP Türkiye siyasetinde aradığı çıkışı yerelde bulup yüzde 25 bandını aşabilir mi dersiniz?” ifadelerini kullandı.