Alevilerin inanç merkezine mermer ocağı!

Alevilerin inanç merkezine mermer ocağı!

Isparta'nın Senirkent ilçesinde bulunan Uluğbey köyünde 100 hektarlık orman ve tarım alanına mermer ocağı ruhsatı verildi. Uluğbey, Anadolu Aleviliği için önemli inanç merkezlerinden biri.

Uluğbey köyünde, orman ve tarım arazilerinden oluşan toplam 100 hektarlık alana mermer ocağı ruhsatı verildi. Aynı zamanda Anadolu Aleviliği için önemli inanç merkezlerinden biri olan Uluğbey, 16.-17. yüzyıllar arasında burada yaşamış olan Veli Baba Sultan’ın türbesine de ev sahipliği yapıyor. Bölge halkı tepkili.

Evrensel’de yer alan habere göre halkın söz konusu mermer ocağından ancak bölgedeki sondaj çalışmaları sırasında haberi oldu. Yılda 1 milyon 850 bin metreküp moloz, 2 milyon metreküp de pasa (atık) çıkacağı hesaplanan mermer ocağı için ruhsat verilen arazinin yaklaşık 100 dekarı tarım, 145 dekarı ise orman alanında kalıyor.

Uluğbey’de yaşayan Alevi Dedesi Erkan Durmuş, köyün 837 yılından bu yana Anadolu’daki ilk Alevi ziyaretgâhı olma özelliğine sahip olduğunu belirtiyor. Mermer ocağı açılmak istenen bölgenin yaklaşık 100 metre yakınında köylülerin seyirlik alan oluşturarak alanı ağaçlandırdığını da anlatan Durmuş, tarım arazilerinin yetersizliği yüzünden köyün önemli ölçüde dışarıya göç verdiğine dikkat çekerek, bugün Uluğbey’deki evlerin sayısının insan sayısından fazla olduğunu dile getiriyor.