Altaylı’dan köşe komşusu Sevilay Yılman’a: ‘Anlamadığın konuda yazma’

Altaylı’dan köşe komşusu Sevilay Yılman’a: ‘Anlamadığın konuda yazma’

Habertürk yazarı Altaylı, “Sevilay Hanımcığım, okurların sana tepki gösteriyormuş, ‘Niye doları moları yazmıyorsun’ diye. Yazmamakla doğru yapıyorsun bence. Anlamadığın konuda yazmamak lazım” dedi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, aynı gazetenin yazarlarından Sevilay Yılman’a, “Okurların sana tepki gösteriyormuş, ‘Niye doları moları yazmıyorsun’ diye. Yazmamakla doğru yapıyorsun bence. Anlamadığın konuda yazmamak lazım” diye seslendi.

Altaylı, bugünkü köşe yazısında, Sevilay Yılman için ‘Yazmamakla doğru yapıyorsun’ dedikten sonra zaten ekonomiyle ilgili yazanların da pek bu işten anlamadıklarını savundu. Altaylı, Yılman’a ithafen şunları kaydetti:

‘PAPAZA FALAN BAĞLI DEĞİL’

“Bak sana analiz değil bir gerçek yazayım. Basit bir matematik hesabı bu. Parmakla bile yaparsın.

Herkes rahip meselesi, siyasi etki falan diyor ya. Mesele öyle değil.

Yani anlayacağın, bu kur artışının siyasi etkileri muhakkak vardır ama tekil değildir o etki. İşin bir de “Dünya ekonomisi” boyutu vardır.

Şöyle ki; Son üç ayda doların temel paralara karşı yani euro ve sterline karşı performansına bir bakalım. 1 euro 1.25 dolardan 1.16 dolara düştü. 1 sterlin 1.43 dolardan 1.30 dolara düştü. Yani eurodaki 9 cent kayıp 45 kuruşa karşılık gelir. Sterlindeki 13 cent 65 kuruşa karşılık gelir.

Bu farkları düşersen ki reel düşüştür piyasa gerçeğidir. Doların siyasi etkiden uzak, ekonomik etki ile gerçek anlamda kazandığı değerdir bu. Papaza falan bağlı değildir. Ne Almanya’da, ne İngiltere’de tutuklu papaz vardır.

Hakiki, ekonomik kayıptır bu. Geride kalan düşüş ne kadarsa o da siyasi etkidir.

Sen şimdi oluşan dolar kurundan bu etkiyi düşerken, aradaki fark siyasi etkidir. Gerisi laftır. Boş laf.

'AH NEDİM AH'

Altaylı, "Türkiye'nin nabzı" programına konuk olan Gazeteci Nedim Şener’in, AKP döneminde zenginleşen holding sahiplerinin, yurt dışına çıkardıkları dolarları getirme çağrısına değinerek, özetle şunları söyledi:

“Ah Nedim ah… Yabancı bir Nedim’den söz etmiyorum. Bizim Nedim Şener, yabancımız değil. Sevgili meslektaşım, onurlu arkadaşımız. Toptancı bir yaklaşımla işadamları demek, şu günlerde kan ağlayan iş dünyasına haksızlık Nedimciğim, emin ol haksızlık. Adam yatırım yapmış, dolarla borçlanmış bankalara. Onun canı senden, benden daha çok yanıyor. O batarsa, binlerce insan işsiz kalacak. Hepimizin canını yakacak sonunda.

İşadamının zaten ekonomi içindeki parasını boşver Nedim. Sen 15 Temmuz’da tankın altına yatana, yatmayana seslen. Asıl çözüm onlarda. Bankaya para yatırmak, tankın altına yatmaktan daha riskli değildir. Onu anlat herkese. Bankaya yatırılacak her kuruş, tankın paletine tıkıştırılan bir çaputtan daha etkilidir.”