Arda Turan'dan çöken otel binası ilgili açıklama

Arda Turan'dan çöken otel binası ilgili açıklama

İstanbul Beyoğlu'da 4 katlı bir bina, yanında yapılan inşaat çalışması nedeniyle çöktü. Toprak kaymasının başlamasıyla birlikte binanın tahliye edilmesi büyük bir faciayı önledi. Çöken binanın kaçak olduğu öğrenildi. Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, çöken bina ile tehdit altında bulunan iki binadaki 29 aileyi çevredeki otellere yerleştirdiklerini söyledi. Çöken binanın yanındaki alanın futbolcu Arda Turan'ın oteli için kazıldığı belirtildi. Turan'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

İstanbul Beyoğlu Sütlüce'de zemininde toprak kayması oluştuğu için tahliye edilen apartman çöktü.

İmrahor Caddesi Fuadiye Sokak'taki 4 katlı bir apartmanın altında toprak kayması meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

Polis ekipleri, bina yakınındaki caddeyi trafiğe kapatırken, çevrede güvenlik önlemi aldı. Bina tahliye edilirken, çevredeki apartmanlar da tedbir amacıyla boşaltıldı.

Peki toprak kayması niçin yaşandı? Çöken binanın ön cephesinde futbolcu Arda Turan'a ait otel inşaatı için çalışma yapılıyordu. Temel kazılmış, istinat duvarı yapılmıştı. Sağanak yağışın da etkisiyle zemin çalışması olan alana doğru toprak kayması meydana geldi.

ARDA TURAN'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklama yapan Turan ''Benim bütün ruhsatım ve izinlerim var. Yaşanan olayın benimle bir ilgisi yok" ifadelerini kullandı. Arda Turan'ın oteli kardeşi için yaptırdığı belirtiliyor.

Çevre sakinlerinden Gamzenur Tazegül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ses üzerine dışarı çıktığını belirterek, "Karşıdaki binanın yıkıldığını gördük. Polisler, bizim binanın da çökme riski olduğunu söyledi" dedi.

Yazgülü Cenan ise sesle irkildiklerini kaydederek, "Yan taraftaki binada toprak kayması olduğunu gördük. Şu an gözümüzün önünde bina kayıyor" diye konuştu.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI DEMİRCAN: BİNANIN RUHSATI, İSKANI YOK

Bu arada Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü ve Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. 

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: 

"Bir heyelan üzerine denk düşen 3 binada tehlike yaşıyoruz. İnşaatı devam eden bir yapının üzerinde 1994'te yapılmış, ruhsatı, iskanı olmayan bir bina, yoğun yağmurlardan dolayı istinat duvarının yıkılmasından sonra büyük bir tehlike yaşıyor. Olay, saat 10.30 sıralarında oldu. 1,5 saat içerisinde belediyemiz 3 binaya müdahale etti, oraları tahliye etti; elektriğini, suyunu, doğalgazını kesti. Hayati bir tehlike şu an için söz konusu değil."

Demircan, binanın çökme tehlikesi bulunduğuna işaret ederek, "Şu anda yapabileceğimiz, binanın içindeki ve çevredeki insanların can güvenliğini koruyacak tedbirleri almak. Gerek kaymakamlık gerekse belediye ve bütün resmi kurumlar olarak bu tedbirleri almış bulunuyoruz" dedi. 

Binanın ruhsatı ve iskanı olmadığını dile getiren Demircan, "Kaçak bir yapı. Normalde boşluğun arkasında bir istinat duvar var. Bu duvarın arkasındaki kum aşırı yağmurdan şişiyor, şişince patlıyor ve arkadaki dolgu tamamen yeni yapılan bir inşaatın çukuruna doluyor. Devletin bütün birimleri olarak tedbirimizi aldık, gelişmeleri izliyoruz. Duruma göre diğer adımları atacağız. 1994'te kaçak olarak yapılmış, şu anda bütün dert, yıkım esnasında başkasına zarar gelmesin. Zaten sağlıklı olsa, bugünkü görüntüyü görmeyiz" diye konuştu.

Bina, boşaltıldıktan yaklaşık 2 saat sonra çöktü. Demircan, binanın çökmesinin ardından da gazetecilere açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Beyoğlu Kaymakamlığı, Beyoğlu Belediyesi'nin bölgede bulunduğunu belirten Demircan, şunları söyledi:

"Evi çöken bütün vatandaşlarımızın durumu bize aittir, onlar bizim misafirimizdir. Onların bu geçici sürede hayata nasıl entegre olacaklarını biz koordine edeceğiz, yarım saat sonra toplantı yapıyoruz onlarla. Burada şu anda malı zarar görmüş bütün vatandaşlarımızın mesuliyeti bizde, onları sahiplenmek bizim vazifemizdir. Devletin, hükümetin tüm birimleri burada toplantı yapacağız, onlara gerekli yardımı ulaştıracağız, kısa, orta ve uzun vadede bu binaları yeniden ayağa kaldırılması dahil hepsini konuşacağız."

Demircan, teknik raporların da çıktığına ve bunlara göre adım atılacağına değinerek, "Bizim için şu anda önemli olan sokakta kalmış vatandaşımızı, çoluğuyla çocuğuyla kontrol altına almak, onları hayata entegre etmek ve sıkıntı yaşatmamak" diye konuştu. Olayla ilgili de soruşturma başlatıldı.

''29 AİLEYİ ÇEVREDEKİ OTELLERE YERLEŞTİRDİK"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, çöken 4 katlı apartman ile risk altında bulunan diğer bina sakinleriyle toplantı yaptı.

Bir otelde gerçekleştirilen toplantı sonunda açıklama yapan Demircan, olayda can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Teknik raporlar çıktıktan sonra olayın nedenini izah edeceklerini anlatan Demircan, "Bugün için önümüzde doğrudan ilgilendiğimiz 3, dolaylı ilgilendiğimiz 6 bina var. Toplam 9 binayı tehdit altında gördük" diye konuştu. 

Çöken bina ile diğer iki binada yaşayan kiracı ve mal sahibi 29 aileyi çevredeki otellere yerleştirdiklerini aktaran Demircan, teknik raporlar doğrultusunda tedbiren boşaltılan diğer 6 binada da gün içinde neler yapılacağına karar vereceklerini belirtti.

Demircan, bakanlık, kaymakamlık, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi olarak ilk andan itibaren sahada bulunduklarını dile getirerek, "Gerekli uyarıları yaptık. Sevindiğimiz tek nokta şudur; hiç kimsenin canına zarar gelmedi. Gelen mala geldi" dedi. 

Bir gazetecinin "İnşaat çalışması kime ait?" sorusuna Demircan, "9 bina sıkıntı altında. O üçü, sıkıntılı. Diğer altı binayı da bu anlamda gözlemliyoruz. Biz şu anda zarar görenlerle ilgileniyoruz. Dolayısıyla teknik raporlar, incelemeler çalışmalar neticesinde ortaya çıkar, kamuoyuyla paylaşırız" dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, açıklamanın ardından çökmenin meydanı geldiği alanda incelemede bulundu. Basın mensuplarının da alana yaklaştırılıp görüntü almasına izin verildi.

BİNANIN SAHİBİ KONUŞTU

Çöken binanın sahibi Emin Ertürk de çökme öncesi yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Arda Turan buraya kardeşi adına bir otel inşaatına başladı. Arkadaşlarla istişare ettik. Biz doğma büyüme buralıyız. Buranın kaya yapısını biliyoruz. Uyardık söyledik. Onlar da profesörlerin burada su çekmeden dolayı burada bir şey olmayacağını, sıva çatlağı olacağını belirttiğini söyledi. Ama ben onlara bunların emarelerini söyledim.

Belirgin bir şekilde açılma oldu. Resimlerini gösterdik. Çağırdık gösterdik. Ben onları uyardım. Bazen hayatta iki kere iki, dört etmiyor. iki kere iki, dört etmedi. Tek sevincim içinde kimsenin olmadığı. Herkesi tahliye edebildik. Şu anda kimseye zarar gelmeden ne olacaksa olsun. Mal ikinci sırada.''