‘Baykal Mandela gibi dönecek’

‘Baykal Mandela gibi dönecek’

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yakın dostu, CHP'li Baydar, "Deniz Bey’in Türkiye’ye dönüşünün, Mandela’nın Afrika’ya dönüşü gibi olacağını düşünüyorum. Mandela etkisiyle Türkiye'de siyaseti yeniden şekillendireceğini görüyorum." dedi. Baydar, Baykal’ın Almanya’ya gitmek istemediğini de aktardı.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yakın dostu olan, tedavisi sürecinde yanından ayrılmayan ve aynı zamanda hekim olan CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, "Deniz Bey'in Türkiye'ye dönüşünün, Mandela'nın Afrika'ya dönüşü gibi olacağını düşünüyorum. Mandela etkisiyle de Türkiye'de siyaseti yeniden şekillendireceğini görüyorum." dedi.

Hastaneye yattığı 16 Ekim'den, rehabilitasyon için Almanya'ya gittiği 5 Aralık'a kadar Baykal'ın yanından hiç ayrılmayan Baydar, geçen bu süreci anlattı. Baydar, hastane sürecini şöyle değerlendirdi:

"Normalde 60 yaşından sonra beyinde su miktarı artar ve beyin küçülür. Deniz Bey'in beyni, 79 yaşında olmasına rağmen bütün kafatasının içini kaplayan, atrofi olmamış, oldukça gelişmiş bir beyin. Beyin gelişmiş, korteksi bayağı sağlam. Bu beynin ciddi olarak çalıştığının göstergesi. Oradaki küçük kanama beyin sapına baskı yaptı. Beyin sapına baskı yapınca bu sefer kafatasının bir bölümünün açılarak beynin rahatlatılması ameliyatı yapıldı. Bundan sonra da verilen sulandırıcı nedeniyle yara kenarlarında kanama oldu. Orada hematom boşaltıldı. Deniz Bey'in daha sonra bilinci bir miktar kapandı.

Tedavinin sürmesiyle birlikte günden güne daha iyiye giderek, yoğun bakım sürecini tamamladı, bilinci tamamen yerine geldi, gazete okunduğunda olayları değerlendirir duruma geldi, konuşmaya başladı, yutma, oturma başladı. Yoğun bakımda hayati tehlike bittiği andan itibaren rehabilitasyon sürecine geçmek amacıyla Almanya'nın Münih şehri yakınlarında bir rehabilitasyon merkezine gönderildi."

"ALMANYA'YA GİTMEK İSTEMEDİ"

Baydar, Almanya'ya gitmeden önce Baykal'a sorulduğunu ve Türkiye’deki bir rehabilitasyon merkezinde kalmak istediğini belirttiğini aktaran Baydar, bunun üzerin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın, "Deniz Bey ailesinin değil, devletin malıdır. O nedenle ne gerekiyorsa yapılmalıdır." dediğini kaydetti. Baydar, ailesinin de yurtdışına gitmesine onay verdiğini ifade etti.

"SİYASETİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK"

Hastaneye yatmadan önce Baykal ile her sabah günlük olayları, basında çıkan haberleri değerlendirdiğini, gün sonunda da olayları ele aldıklarını belirten Baydar, Baykal'ın, siyasi bakış, siyasi analiz ve siyaset yapma konusunda örnek aldığı, çok yakın bir dostu olduğunu bildirdi. Baydar, şunları kaydetti:

"İki ayı aşkın süredir hemen hemen her gün yüz yüze görüştüğüm ya da telefonla konuştuğum önceki genel başkanımızdan mahrum durumdayız. Nisan, mayısta gelip televizyon programı yapacağını, ondan sonra siyasi kariyerine kaldığı yerden devam edeceğini, mutlaka hedeflerini gerçekleştireceğini görüyorum. Deniz Bey'in rehabilitasyon süreci bittikten sonra Türkiye'ye dönüşünün Mandela'nın Afrikaya dönüşü, herkes taraftan karşılandığı bir süreç gibi olacağını düşünüyorum. Mandela etkisiyle Türkiye'de siyaseti yeniden şekillendireceğini görüyorum."