Bugün Mahir Çayan'ın ölüm yıldönümü...

Bugün Mahir Çayan'ın ölüm yıldönümü...

30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar İlçesi Kızıldere Köyü'nde güvenlik kuvvetleriyle girdiği çatışmada öldürülen Mahir Çayan'ın bugün ölüm yıldönümü.

KIZILDERE'DE NE OLMUŞTU?

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 12 Mart darbesinden sonra idam edilmelerini engellemek için, Mahir Çayan ve arkadaşları NATO üssünden kaçırdıkları İngiliz ve Kanadalı teknisyenlerle birlikte Tokat’ın Kızıldere köyüne geldi. Burada muhtarın evinde saklanan Mahir Çayan ve arkadaşlarının yerini belirleyen jandarma 30 Mart’ta sabah 05.00 sıralarında bilgi almak için eve geldi. Muhtarın önceden hazırladığı ihbar mektubunu jandarmaya vermesinin ardından evin çevresi kuşatıldı. Jandarmanın teslim ol çağrılarının ardından açtığı ateş sonucu Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz öldürüldü. Saldırı sırasında samanlığına kaçarak saklanan eski HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise ertesi gün ölülerin arasında oğlunun olmadığını söyleyen babasının sözleri üzerine yapılan aramada samanlıkta yaralı yakalanmıştı.

MAHİR ÇAYAN'IN KISA BİR PORTRESİ

Marksist-Leninist devrimci olan Mahir Çayan, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin lideridir. 9 arkadaşı ile birlike 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.