Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ‘bölünme’ye karşı direniyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ‘bölünme’ye karşı direniyor

Üniversitelerin bölünmesini içeren yasa tasarısına tepkiler sürüyor. Bugün yapılacak olan eylemin iptal edilmesinin ardından, öğrenciler Cerrahpaşa'yı bırakmayacaklarını ve gerekirse çadır kurarak bekleyeceklerini açıkladı.

Sözcü'den Seda Önceler'in haberine göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görevli akademisyenler ve öğrenciler ile yurttaşlar, fakültenin İstanbul Üniversitesi'nden ayrılmasını sağlayacak olan üniversitelerin bölünme yasasına tepki göstermeyi sürdürüyor. Bugün, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir araya gelen protestocular, 11 maddeden oluşan bir bildiri okudu.

HER GÜN EYLEM YAPILACAK

Okulun Burhanettin Toker Amfi’sinde yapılan basın toplantısında okunan bildiri akademisyenler, öğrenciler ve hastalar tarafından ayakta alkışlandı. Basın toplantısı sonrasında amfinin çıkışında toplanan öğrenciler, “Öğrenciler burada, hocaların yanında”, “Cerrahpaşa uyuma, okuluna sahip çık” sloganlarıyla eylem yaptı.

Akademisyenler ve öğrenciler bu yasa tasarısı geri çekilene kadar her gün 15.30’da dekanlığın önünde eylem yapmaya devam edecek.

“GEREKİRSE ÇADIR KURUP BEKLEYECEĞİZ”

Bugün 15.30’da yapılacak olan eylem iptal edilirken, öğrenci temsilciliği Cerrahpaşa Tıp’tan ayrılmayacaklarını ve gerekirse çadır kurarak okulda kalacaklarını açıkladı.

İŞTE, 11 MADDELİK BİLDİRİ…

1 – Söz konusu yasa tasarısı ile akla yatkın bir gerekçe gösterilmeden, 600 yıla dayanan geçmişe ve kültüre sahip Cerrahpaşa'nın da içinde olduğu bazı fakülteler köklerinden koparılmaya çalışılmaktadır. Akademik kurumlar tarihleri, geliştirdikleri kültürleri, bilimsel çalışmaları ve yetiştirdiği bilim adamları ile güçlenirler. Kuruluşu İstanbul'un fethine kadar dayanan ve dünyanın en eski üniversiteleri arasında bulunan İstanbul Üniversitesi, tarihsel gelişimi içerisinde yeniliklerin öncüsü olmuş, ülkemizin sorunlarına bilimsek çözümler üretmeyi başarmış, geçmiş ile geleceği, doğu ile batıyı birleştiren bir bilim köprüsü olmuştur. 23 fakültesi, 17 enstitüsü ve 9 yüksek okulu ile önemli bir marka olabilmiştir. Her geçen gün artan küresel rekabet ile mücadele etmek ancak güçlü, donanımlı ve araştırma olanakları sunabilen büyük üniversiteler ile mümkün olabilir.

2 – YSK'nın hazırladığı 2016-2017 yılına ait istatistiklere bakıldığında örgün eğitimde 90 bin, uzaktan eğitimde ise 160 bin olmak üzere toplamda 250 bin önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisinin İstanbul Üniversitesi'nden eğitim aldığı görülmektedir.

3 – Net olarak açıklanmayan gerekçeler arasında “Bir üniversitede iki tıp fakültesi olmaz” görüşünün olduğu duyumları alınmaktadır. Bu görüşü kesinlikle doğru değildir. İki tıp fakültesine sahip olması İstanbul Üniversitesi'ne her daim güç katmıştır.

4 – Üniversiteler ilim ve irfan yuvalarıdır. Farklı coğrafi bölgelerde yeni üniversitelerin, belirli kriterlerin sağlanarak kurulması eğitimin yaygınlaştırılması ve ülkenin geleceği açısından bizim de desteklediğimiz önemli bir icraattır. Bu aşamada İstanbul Üniversitesi ve diğer büyük üniversitelerden destek istenmesi ve alınması son derece doğaldır. Var olanın bölünmesi ve küçültülmesi ise ilime ve bilime yüzyıllar boyunca geliştirilebilen bilimsel kültüre darbe vurmaktan öte bir şey değildir.

5 –  Adına türküler yakılmış bu güzide kurum, değerli tıp bilim adamı ve on binlerce hekim yetiştirmiştir.

6 – Kökünden koparılıp gücü zayıflatılmaya çalışılan ve böylece üniversite tercih sıralamasında değeri azaltılacak olan bir Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kimin ne işine yarar? Takdirlerinize sunuyoruz.

7 – Aynı şekilde, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 86 tıp fakültemizden mezun olan ve tıpta uzmanlık sınavında en başarılı olan genç hekimlerimizin ihtisas yapmak için ilk tercihleri arasındadır.

8 – Bizler bilim adamlarıyız. Değişim ve yenilenme taraftarıyız. Doğal olarak akademik kurumlarda da değişim ve yenilenme gerektiğini farkındayız. Devlet büyüklerimizden ricamız bu yasa tasarısının ötelenerek gerekli akademik platformlarda tartışıldıktan sonra karara bağlanmasıdır. Böylesi daha doğrudur, daha demokratiktir, daha evrenseldir.

9 – Yıllardır planlanan ve üzerinde çok çalışılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yerinde “yeniden yapılanma projesi” , sayın cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde ve devlet kurumlarının desteği ile 2016 yılı sonunda başlatılabilmiştir. Kamu kaynaklarından üniversitemize aktarılan 80 milyon TL bütçe ile kampüs içerisinde 12 adet çelik bina inşaatı tamamlanmış, yenilenecek olan binaların yıkım süreçleri başlamıştır.

10 – Yasa tasarısının duyulduğu 23 Nisan tarihinden itibaren en başta sevgili öğrencilerimiz olmak üzere sayıları 10 bine yaklaşan tüm mensuplarımız ve üniversitemizin diğer birimlerinden katılan akademik personelleri ile birlikte her gün tek yürek olarak, kamuoyuna çağrı amacıyla bir araya gelmektedir.

11 – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mensupları olarak her halükarda ve halkımıza sağlık hizmeti sunmaya devam etmek, öğrencilerimizi ve asistanlarımızı geleceğin en parlak hekimleri ve bilin adamları olarak yetiştirmek, Türk tıbbına bilimsel katkı yapmaya devam etmek ve bu kurumu daha ileriye taşımak arzusundayız ve bunun için devlet büyüklerimizden moral motivasyon ve destek bekleriz. Biz Cerrahpaşılar olarak bu fakülteyi ülkemize benzetiriz. Ne isminin be de yerinin değiştirilmesini istemeyiz.