CHP, belediyelerin vurgununu ortaya çıkardı: ‘İstanbul’un tosuncukları’

CHP, belediyelerin vurgununu ortaya çıkardı: ‘İstanbul’un tosuncukları’

Kentsel dönüşümlerde vaat edilen otopark ve yeşil alanlar paraları alınmasına rağmen iptal ediliyor. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Çiftlik Bank gibi ‘devletin bazı kurumlarının da dolandırmaya başladığını’ belirterek, “İnsanların evlerine gözlerinizi dikmeyin. Belediyeler otopark konusunda dolandırıcılık yapıyor. Para alınıyor ama bugüne kadar bir tek otopark yapıldığını görmedim” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Esenler Turgut Reis Mahallesi'nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında kendilerine vaat edilen yeşil alan, kapalı otopark gibi sözlerin tutulmadığını öne süren Turgut Reis Dönüşüm Sitesi sakinleriyle bir araya geldi.

Projenin yürütüldüğü alanda site sakinlerinin şikayetlerini dinleyen Gürsel Tekin, alanda incelemelerde bulundu. Daha sonra site sakinleriyle birlikte bir basın açıklaması yapan. Tekin, CHP olarak 2007'den itibaren kentsel dönüşümün yerinde olması gerektiğini ifade ettiklerini, ancak buna uyulmamasıyla birlikte çok sayıda mağduriyet yaşandığını söyledi. Bunun ilk örneklerinden birinin de Sulukule olarak bilinen Sultan Mahallesi'nde yaşandığını vurgulayan Tekin, "Sultan Mahallesi'nde oturan herkes sürgüne tabi tutuldu" diye konuştu. 

Gürsel Tekin, "Buraya baktığınızda neredeyse yeşil alan sıfır noktada, bu kadar yüksek emsal ile vatandaşa 'size iyi ev yapacağım' diyerek Çiftlik Bank gibi  ne yazıkki devletin kurumları da dolandırmaya başlamış. Bu vatandaşların dertlerini anlatabilecekleri bir merci yok" dedi.

 "BU İNSANLARIN EVLERİNE GÖZLERİNİZİ DİKMEYİN"

Gürsel Tekin, Turgut Reis Mahallesi'ndeki projeye aykırı olarak yapılan dönüşüm uygulamasını, Esenler CHP ilçe örgütü olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve parlamentoya kadar taşıyacaklarının altını çizdi.

Tekin,"İstanbul'da yüz binlerce böyle sorun var. İnsanlar yuvalarını yaparken çok kolay yapmıyor. Büyük imkansızlıklar içinde parasını, altınını satarak buralarda ev alıyorlar. Bu insanların evlerine gözlerinizi dikmeyin. Bırakın insanlar kendi yuvalarında huzur içinde yaşasınlar" dedi. Tekin, şunları kaydetti:

 "KENTSEL DÖNÜŞÜMLER, 'YIKIM DÖNÜŞÜMLERİ'NE DÖNÜŞÜYOR"

"Belediyeler otopark konusunda modern dolandırıcılık yapıyor. Otopark yapma karşılığı para alıyorlar, aldığınız bu harçlar karşılığında bugüne kadar İstanbul'da bugüne kadar İstanbul'da ben, bir tek otopark yapıldığını görmedim. Vatandaşlarımızı buradaki yerleri kentsel dönüşüme tabi tutulmuş. Ama buranın sorunu şu; projeye uygun yapılmamış. Daha önce vaat edilirken 'bu yapılacak ve uygulamaların tamamı benzer olacak denmiş. Ama birine farklı bir uygulama, birine de farklı bir uygulama yapıyorsunuz. Buradaki emsal artışlarından tapusu olan vatandaşlarımızı faydalanıyor mu? Hayır... Kim faydalanıyor? Buna ne hakkınız var. Burada oturan 280 hane yarın buradan çıktığında 3 metre yolda ne itfaiye girebilecek ne de çift şerit yapabileceksiniz. Burada en önemlisi yargı bu planı durdurma kararı almış ama buna rağmen halen çalışma var. Burada ciddi bir mağduriyet var. Bu kafayla kentsel dönüşümler, 'yıkım dönüşümleri'ne dönüşüyor."

SİTE SAKİNLERİ DERT YANDI

Öte yandan site sakini Mehmet Güveç, yaşadıkları mağduriyeti anlatmak üzere bir basın açıklaması yaptı. Güveç, Esenler Belediyesinin gönderdiği ilk fiyat listesini makul karşıladıklarını, herkesin verilen sözlere güvenerek imza attığını belirterek, şunları kaydetti:

“Tahminen 2 ya da 3 ay sonra bize geldiler. Büyükşehir Belediyesiyle anlaşacaksınız dediler. Biz büyükşehre gittiğimizde yüzde 10 zam yapıldı. İstemeyerek kabul etmek zorunda kaldık. Eğer bizim teklifimizi kabul etmiyorsanız daire bedeli olarak hesabınıza 110 bin TL alıp gidin ya da mahkeme yolu açık dediler. Mecburen bunu da kabul ettik. Bugün geldiğimiz aşamada 416 sokağı bizim eski arsalarımızın olduğu parsele kattılar. Belediye Başkanının bize vaat ettiği yer altı otoparkımızı ve yeşil alanı iptal ettiler. Bizler site sakinleri olarak 1976’dan beri 416 sokak olarak kullandığımız yolumuzu ve yeraltı otoparkımızı ve bize vaat edilen yeşil alanı istiyoruz.”

Site sakinleri, imzayı attıktan sonra Büyükşehir Belediyesine satış yapıldığını, herkesin evinin elinden alındığını, yolun kapatıldığını belirterek, “Yangın olunca itfaiye giremiyor, cenazemizi çıkaramıyoruz” şikayetlerini dile getirdiler.

‘İSTANBUL’UN TOSUNCUKLARI’

Bu sırada bir vatandaş, “Çiftlikbank dolandırıcılığı çok konuşuluyor ama esas konuşulması gereken. Büyükşehir Belediyesinin bütün inşaatlardan otopark harcı alıyor ama yapılmıyor” dedi. Gürsel Tekin de bunun üzerine, “İstanbul’un tosuncukları bunlar” ifadesini kullandı.

Tekin, “İnsanın yuvasını elinden almanın ne kadar ağır bir bedel olduğunu herkesin bilmesi lazım. Hele böyle kendisine inançları referans kabul eden siyasal anlayışın, yemeyip içmeyin kafamızı sokacağımız yuvamız olsun diyenlerin elinden yuvalarını alması, çok büyük dramatik olay. Sadece burası değil 1 milyon insan mağdur. Ocak ayında milyonlarca vatandaşın evini kafalarına yıktılar” dedi.

ÇİFTLİK BANK İDDİALARI

Öte yandan Gürsel Tekin, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Çiftlik Bank dolandırıcılığı iddiaları hakkında bir soru üzerine Gürsel Tekin, "Türkiye'de bu organize işler ne sondur ne de ilktir. Şöyle bir empati yapın; bir garip çocuk geliyor, devletin kurumlarını da topluyor açılışlar yapıyor. Bankalarda çok ciddi kredi hesapları açıyor. Bunun arkasında organize bir çete olmaması mümkün değildir" şeklinde yanıt verdi.