CHP'li Tekin: Vatandaşlarımızın yaşamı gasp ediliyor

CHP'li Tekin: Vatandaşlarımızın yaşamı gasp ediliyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığı durumlarda kirlilik verilerinin gizlendiğini ifade ederek TMBB'ye bir soru önergesi sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul’da yaşanan hava kirliliğini gizlemeye çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı uyardı. Tekin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’daki hava kirliliğini gizlemek yerine somut önlemler alsa daha kıymetli bir iş yapılmış olur” dedi.

“Problemler halının altına süpürülerek çözülemez”

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları tarafından periyodik olarak yayınlanması gereken hava kirlilik oranlarının yayınlanmadığını iddia etti. İstanbul’da hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığı durumlarda, hava kirlilik oranının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde ‘geçersiz’ olarak gösterildiğini söyleyen Tekin, “ İstanbul, Türkiye’nin dünyaya bakan çehresidir. İstanbul’a dair herhangi bir olumsuz gelişme yaşandığında hükümet, bütün olumsuzlukları halının altına süpürerek işin içinden sıyrıldığını zannediyor. İstanbul başta olmak üzere,Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde oranı, 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin çok üzerinde çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri de, Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapan tüm istasyonların verileri de İstanbul’daki hava kirliliğinin vahim tablosunu gözler önüne sermektedir” diye konuştu.   

“Vatandaşlarımızın yaşamı gasp ediliyor”

Cevaplanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınaverdiği soru önergesinde İstanbul’daki çevre kirlilik oranının gizlendiğininaltını çizen Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“İstanbul’da hava kirliliğinin tehlikeli sınırlara ulaştığı durumlarda, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde, İstanbul’un hava kirlilik oranını neden ‘geçersiz’ olarak göstermektedir, anlamak mümkün değil. Hava kirliliği verileri, İstanbul’da hava kirliliğinden kaynaklı ölümlerin trafik kazası kaynaklı ölümlerden daha fazla yaşanmaya başladığını gösteriyor. Hava kirliliğinin ne derecede vahim olduğu konusunda İstanbullu vatandaşlarımızın uyarılması ve çözüm arayışında aktif olarak katılımlarının sağlanması gerekirken, bu gerçekleri vatandaşlarımızdan saklamak, onların yaşamlarını gasp etmek anlamına gelir. Hükümet, bedava dağıttığı kömürlerle oy almaya çalışırken, dağıttığı ucuz kömür vatandaşlarımızın sağlığıyla oynadığından bihaber. Araç trafiğinin yarattığı kirlilik, yoğun yıkımlarla ortaya çıkan toz bulutuyla birleşince, hava kirlilik oranının tehlikeli seviyelere ulaşmasının önü alınamaz. İstanbul’daki çevre kirlilik oranı gizlenecekti madem, neden Hava Kalitesi İzleme İstasyonları kuruldu, neden bu kadar masraf yapıldı?”