CHP'li vekil açıkladı: Türkiye'de sadece 6 ilin havası temiz!

CHP'li vekil açıkladı: Türkiye'de sadece 6 ilin havası temiz!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de sadece 6 ilin havasının temiz çıktığını belirtti.

TÜRKİYE’NİN HAVASI KİRLENİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkemizde artış gösteren hava kirliliğine dikkat çekti. Hava kirliliğinin, hastalıkların artması ve yaşam kalitesinin bozulmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Temiz hava, temiz su ve doğal yaşamın varlığı insan sağlığı için vazgeçilmezlerdendir. Hava kirliliği topluca insan sağlığı için zarar oluşturabilen önemli bir sorundur” dedi.

SADECE 6 İLİN HAVASI TEMİZ ÇIKTI

Çevre Mühendisleri Odasının raporuna göre hava kirliliğinin ülkemizde düşündürücü boyutlara erdiğini ve 81 ilde sadece 6 ilin havasının temiz çıktığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Sağlık Bakanlığının bulunduğunu Ankara Sıhhiye’de dahi hava kirliliği en yüksek orandadır” diye konuştu.

HAVASI EN KİRLİ İLLER

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Dünya Sağlık Örgütünün hava kirliliğini ölçmek için kullandığı partikül madde 10 parametresine göre ölçümleri düzenli yapılan ve otuz beş gün takip üzerinden değerleri aşan iller değerlendirmesinde Niğde ilinin yanı sıra İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Maraş, Kütahya, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun illeri yer almaktadır” şeklinde konuştu.

KALİTESİZ KÖMÜR DAĞITILMASIN

 Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “ Konuyla ilgili her kesimin daha dikkatli ve titiz çalışması önem arz etmektedir. Özellikle yakıt değeri düşük, yanmayan ve kükürdü yüksek kömürlerin dağıtılmaması ve kullanılmaması sağlanmalıdır. Başta ulaşım olmak üzere hava kirliliğine neden olan durumlar için Hükûmet bu konuda daha fazla yaptırım uygulamalıdır”

ÇEVRE BAKANLIĞINA SORU ÖNERGESİ

Bu arada, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birkaç yıl öncesine kadar temiz havasıyla bilinen Niğde’nin, son verilere göre havası en kirli 8 il arasında yer almasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer, hava kirliliğine genel olarak sanayisi gelişmiş illerde rastlandığına dikkat çekerek, “Havası kirli olan 8 ilin 7’si büyükşehir ve sanayisi gelişmiş illerdir. Ancak bu iller arasında, büyük sanayi kuruluşları çok az olan Niğde’nin de bulunması dikkat çekicidir” dedi.

Niğde ilinin, PM 10 parametresine göre havası en kirli iller arasında sekizinci sırada bulunduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birkaç yıl öncesine kadar temiz havasıyla bilinen Niğde’nin, en kirli havaya sahip olan iller arasında hızlı bir geçiş yapmasının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Bu durumun, son yıllarda solunum yolu hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısındaki artışla da örtüştüğünü anlatan Ömer Fethi Gürer, İstanbul, Ankara, Adana, Manisa, Bursa, Denizli, Hatay, Sakarya gibi sanayisi gelişmiş büyükşehirler hava kirliliğinde ilk sıralarda yer alırken, sanayisi gelişmeyen, sanayi kuruluşu sayısı yok denecek kadar az olan Niğde’nin de bu iller arasında havası en kirli yerleşim yeri kategorisinde bulunmasının nedenlerinin Niğde kamuoyunca da merak konusu olduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1) Az sayıda sanayi kuruluşu bulunmasına rağmen Niğde’nin havasının kirlenmesine neden olan faktörler araştırılmış mıdır?

2) Böyle bir araştırma yok ise yapılması düşünülmekte midir? Yapılmış ise nasıl bir sonuç ortaya çıkmıştır?

3) Havası en kirli 8 ilin 7’sinde sanayi kuruluşlarının neden olduğu faktörlerden dolayı hava kirliliği olabileceği tahmin edilmekteyken, sanayi kuruşu az olmasına rağmen Niğde’nin de bu kategorinin içinde bulunması nasıl izah edilebilir?