CHP, OHAL'in fotoğrafını çekti: 'Türkiye daha mutsuz'

CHP, OHAL'in fotoğrafını çekti: 'Türkiye daha mutsuz'

Cumhuriyet Halk Partisi, OHAL'in etkilerinin araştırılması için bir rapor hazırlayarak, TBMM'ye sundu. Raporda, 'Türkiye'nin daha mutsuz olduğu' belirtiliyor.

Olağanüstü Hal (OHAL) ilanının 2’inci yıl dönümünde CHP’den önemli bir adım geldi. Türkiye’nin OHAL karnesini çıkaran CHP, OHAL’in ekonomik ve toplumsal etkilerinin araştırılması ve bu olumsuz etkilerinin giderilmesi için TBMM’ye başvurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, TBMM Başkanlığına araştırma önergesi vererek 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve halen devam eden OHAL’le ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Önergede, OHAL’in ekonomiye, toplumsal barışa, dış politikaya ve parlamenter sisteme yönelik uzun yıllar devam edecek ciddi tahribatları olduğu belirtildi. Bu dönem içinde hukuk devletinin rafa kaldırıldığı ve Türkiye’nin keyfi bir şekilde yönetildiği belirtilen önergede OHAL’in gerekçeleriyle hiçbir ilgisi olmayan konuları da kapsayan 31 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınlandığı ve Türkiye’nin siyasi yapısında büyük değişiklikler yapıldığı kaydedildi.

CHP’nin önergesinde OHAL döneminde yaşanan hukuksuzlukların ve keyfiliklerin tüm toplumu derinden etkilediği ifade edilerek “OHAL’in etkileri uzun yıllar devam edecektir. Nitekim geçmiş yıllarda ilan edilen OHAL’lerin etkileri günümüze kadar yansımıştır. OHAL’in Türkiye’ye etkilerinin tespit edilmesi, yıllarca sürecek olumsuz etkilerinin giderilmesi, alınacak önlemlerin araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ve teklif ederiz” denildi.

Önergenin gerekçesinde de OHAL döneminde gerçekleşen ekonomik, idari ve toplumsal alanlarda yaşanan gerileme rakamlarla anlatıldı.

TÜRKİYE’NİN OHAL KARNESİ

İşte rakamlarla Türkiye’nin OHAL karnesi:

-Reel sektörünün döviz açığı 207 milyar dolardan 222,7 milyar dolara çıktı.

-Türkiye’nin dış borcu 423,1 milyar dolardan 453,2 milyar dolara yükseldi.

-297,2 milyar dolar olan özel sektörün dış borcu 316,4 milyar dolar oldu.

-Cari açık 29,4 milyar dolardan 55,4 milyar dolara, dış ticaret açığı 58,1 milyar dolardan 84,9 milyar dolara yükseldi.

-Tüketici enflasyonu yüzde 7,74’den yüzde 11,06’ya çıktı.

-862,7 milyar dolar olan milli gelir 851,1 milyar dolara yükseldi.

TÜRKİYE DAHA MUTSUZ

-TÜİK Yaşam Memnuniyeti anketine göre mutlu olduğunu bildiren kişilerin oranı yüzde 61,3’den yüzde 58’e geriledi.

-Cezaevlerinde 188 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısı 230 bine ulaştı. Türkiye bu yüzde 22,3’lük artışla tutuklu ve hükümlülerin nüfusa oranında Rusya’dan sonra dünyada 2’inci oldu.

-Birleşmiş Milletler Raporları ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün verilerine göre Türkiye’de bu dönem içinde 135 gazeteci tutuklandı, 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı.

-Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke arasında 157’nci, tutuklu gazeteci sayısında dünya birincisi oldu.

624 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, TERÖR CAN YAKTI

-Masumiyet karinesine aykırı olarak 5 bin 822 akademisyen, 33 bin 497 öğretmen ve idari personel görevden alındı, 114 bin 729 kişi kamudan ihraç edilmiştir.

-154 bin işçinin grev hakkı engellendi, bu koşullar altında çalışan 2006 işçi ise iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

-624 kadın bu dönemde cinayete kurban gitti,387 çocuk istismara uğradı.

-Anayasal denetime tabi olmayan 31 Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı, Türkiye hukukun üstünlüğü endeksine göre 113 ülke arasında 103’üncülüğe geriledi.

-15 Temmuz’dan bu yana yapılan 260 terör eyleminde 619 asker ve sivil hayatını kaybetti.

-Türkiye’nin başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyayla ilişkileri bozuldu.”