CHP’den cemevleri için kanun teklifi

CHP’den cemevleri için kanun teklifi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBMM Başkanlığına, cemevlerinin ibadethane olarak kabulü için kanun teklifi verdi. Antmen, Anayasa’nın “Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir ve ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir” maddesini hatırlattı ve “İnanç toplulukları demokrasi ve hukuk kuralları çerçevesinde kendileri açısından uygun gördükleri yerde özgürce ibadet yapmalı, ibadethane açabilmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimler öncesi “Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” sözünün de hatırlatan Antmen,“Yapılacak değişiklik, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerin de gereğini yerine getirerek, yıllardır süren adaletsizliğin giderilmesine, vatandaşlarımızın devlet ve demokrasiye olan güvenlerini arttırmaya, ülkemizde son yıllarda zayıflayan birlik ve beraberlik duygusunun güçlenmesine neden olacaktır” açıklaması yaptı.

Teklifte gerekçesinde de, “İnanç ve ibadet yeri açma özgürlükleri yasal güvence altına alınmalıdır. Türkiye'nin de imzaladığı Uluslararası sözleşme hükümlerine rağmen ülkemizde yaşayan Alevi vatandaşlarımız, inanç özgürlükleri, inanç temsili ve kamu kaynaklarının eşit şekilde kullanım ve paylaşımından yararlanamıyor” denildi