Onun yüzünden egzema olunca bakanlık inceleme başlattı

Onun yüzünden egzema olunca bakanlık inceleme başlattı

Antalya'da slime ile oynamasına bağlı olarak egzama teşhisi alan çocuğun haberi, bu oyun hamuru ile ilgili endişeleri tekrar gündeme getirmişti. Toplatılması beklenen slime hamuru ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca harekete geçildiği belirtilerek, inceleme başlatıldığı bildirildi. 

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘CE’ işaretiyle üretici veya ithalatçı bilgisi bulunmayan hiçbir ürünün satın alınmaması gerektiği vurgulandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Gündemde olan ‘slime’ adlı ürünle ilgili olarak iki farklı tedarik şekli olduğu görülmektedir. Birincisi, ürünün üreticiler tarafından üretilip nihai halinin tüketiciye sunulması, diğerinin ise ürünün içeriğinde bulunan maddelerin tüketiciler tarafından temin edilip, evde uzman olmayan eller tarafından hazırlanmasıdır. Bu kapsamda, basına yansıyan haberlere konu olan ürünlerin de piyasaya arz edilen nihai ürün olmadığı ve kimyasal maddeler kullanılarak tüketici tarafından evde üretildiği görülmektedir. 

Bilindiği üzere, Boraks isimli madde sağlıktan temizliğe günlük hayatta karışım olarak bir çok üründe kullanılmaktadır. Diğer taraftan, ‘slime’ yapımında da kullanılan bu maddenin; özellikle çocuklar tarafından toz halindeyken solunması, gözle ve ciltle teması sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır.

Konuya ilişkin teknik bilgisi olmayan kişilerin, ‘slime’ yapımı aşamasında söz konusu kimyasal madde ile uzun süre temasının kontrol edilememesi büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.