Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği: Çocuk istismarı insanlık suçudur

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği: Çocuk istismarı insanlık suçudur

Ülkemizde çocuklar yönelik cinsel saldırı ve cinsel şiddet olayları sürekli artmaktadır. Bu cinsel saldırılar arasında ne yazık ki çocuk tecavüzleri azımsanmayacak sayıya ulaşmıştır.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği'nin  yayınladığı içeriğe göre; 

Ülkemizde erkek ve kız çocuklarımızın bedensel ve ruhsal güvenliği tehlikededir. Cinsel saldırı ve tecavüz olaylarında kız ve erkek ayrımını yanlış buluyoruz, çünkü çocuklarımızın hiçbir yerde bedensel güvenliği kalmamıştır.

Nüfusun yaklaşık yüzde 35’ini çocukların oluşturduğu ülkemizde onların fiziksel, zihinsel, ruhsal, eğitimsel ve duygusal gelişmelerine zarar veren cinsel saldırıları insanlık suçu olarak görüyoruz. İnsanlık dışı suçlar tüm toplumu derinden sarstığı gibi geleceğimizi yok etmektedir.

Artık yeter diyoruz;

Kamuoyuna yansıyan bilgiler dışında çocuk istismarı vakalarının sadece yüzde 5’i ortaya çıkarken yüzde 95 gizli kalmaktadır. İstismarın yüzde 6’sı akraba, komşu ve tanıdık kişiler tarafından yapılmakta geri kalanıysa okul, yurt, park, sokak ve çocukların toplu olarak bulunduğu yerlerde yaşanmaktadır. Üzülerek belirtmeliyiz ki 200 bine yakın çocuk gelinin olduğu bilinse de gerçek sayının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde son 10 yılda çocuk istismar olayları yüzde 700 artığı ve cinsel saldırı olayları da 300 bini geçtiği bilinmektedir. Vicdanlarımızı, umutlarımızı ve geleceğimizi karartan bu olayların son bulması amacıyla ülke genelinde çocuklarımıza dokunmayın seferberliği başlatıyoruz. Bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılmalı ve çocukları koruyan, onların gelişimi ve eğitimi başta olmak üzere bedensel ve ruhsal geleceğini güvence altına alan yasal ve kurumsal düzenlemeler gerçekleştirilmesini istiyoruz. El birliğiyle çocuklarımıza yönelik her türlü istismar olaylarından uzak tutmak için sorumluluk alıyoruz.

Ne yazık ki üzülerek şunu da söylemek gerekiyor, Meclis’te çocuk istismarı konusu konuşulurken Meclis koltuklarına bakıldığında vekili sayısı onun üzerine çıkmadığını şahit olduk. Böylesine vahim ve önemli bir olayda yasama organının bu kadar duyarsız olması toplumu ve bizleri yaralamıştır.

Aileleri uyarıyoruz;

Çocukları cinsel istismardan korumak için neler yapılmalı?

Çocuğun çevresindeki yetişkinlerin çocuğa sevgi ve ilgi gösterirken çocuğun beden sınırlarına saygı duyması gerekir. Çocuk; birini öpmesi, kucağına oturması, sarılması için zorlanmamalı, çocuğun bedeninin çocuğa ait olduğu kabul edilmeli ve bu çocuğa hissettirilmelidir.

Çocuklar ve gençler; cinsellik, kendi bedenlerini koruma, iyi ve kötü dokunuşu ayırt etme, yardım isteme, kendini ifade etme konularında desteklenmeli ve bilgilendirilmelidirler. Çocuklara, beden sınırlarını koruma ve kim olursa olsun “hayır” deme hakkına sahip olduğu öğretilmelidir.

Sosyal medya, telefon, tablet gibi dijital araçlar genellikle yabancılar tarafından çocukları istismar etme amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Yetişkinler bu dijital araçların güvenli kullanımıyla ilgili çocukları bilgilendirmelidir. Gerekirse bu bilgileri eğitim kurumları, toplum merkezleri, danışmanlık merkezlerinden talep etmelidirler.

Çocuk İstismarı Durumunda Başvuru Merkezleri:

ALO 155 (Polis)

En yakın çocuk polis şubesi

Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) (0212 4041500) :

Eğer şüpheleniliyorsa önce ÇİM’lere başvurulmalı ÇİM’ler her il için ayrı olmak üzere, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, kurumlar bünyesinde kurulması planlanan, cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması için planlanan yerlere verilen addır. Bu merkezde çocuk işlemler bitene kadar ihtiyaç halinde bir gece misafir edilebiliyor. Burada
barınma, beslenme, giyim, sağlık ve güvenlik ihtiyacı karşılanabiliyor.

ÇİM’de Adli Tıp Uzmanı, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, hemşireden oluşan bir ekip vardır. Ayrıca çocuk psikiyatristi ve çocuk hekimi de hizmet vermektedir. Başvuru ve ihbar durumunda çocuk amirlikleri ve savcılık kanalıyla ÇİM’lere yönlendirilme yapılması önerilmektedir.

Ancak ÇİM’ler henüz tüm şehirlerde ve hastanelerde bulunmamaktadır. 

İstanbul’da şu an işler durumda olan ÇİM’ler aşağıdaki gibidir:

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi 0212 4041500

Bakırköy Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi 02124091515 (2656)

Şişli Etfal Hastanesi ÇİM 02123735396/97

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği olarak gizlilik şartı başta olmak üzere çocuklarımızı hayata kazandırmak için sosyal, ruhsal, eğitsel sorumluluğumuzu aldığımızı bilinmesi istiyoruz, Ailelerden en başta resmi kurumlara başvurmalarını ardından bizlerle de iletişime geçmelerini bekliyoruz.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği olarak; Siyasal iktidarı ve muhalefeti, çocuklarımıza yönelik cinsel saldırıların artığı bu dönemde Meclis’ten ağır yasalar çıkarmaya; çocuklara yönelik cinsel şiddet ve tecavüz olayları nedeniyle aileleri uyarmaya, çocuklarımızın beden ve ruh sağlığı için de toplumsal duyarlılık göstermeye çağırıyoruz.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Derneği İletişimi 0 212 289 01 09