Dikkat! Harf ve rakamları olmayan 'yeşil plakalar' piyasada

Dikkat! Harf ve rakamları olmayan 'yeşil plakalar' piyasada

Plaka basımında önce harf ve rakamların, daha sonra mührün vurulması gerekiyor. Ancak önce mühür vurulmuş, harf ve rakamları olmayan yeşil (iplomatik) plakalar piyasada dolaşıyor. Bu plakaların kimlere, kaça, ne amaçla satıldığı, kaç adet olduğu, hangi tarihte basıldığı bilinmiyor.

Gazete Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberi şöyle:

Diyelim otomobil aldınız, plaka bastırmak istiyorsunuz... İlk işiniz notere (daha önce Trafik Tescil’di) gidip doldurulmuş EK 45 belgesini almak olacak. Sonra, o belgeyi plaka basma yetkisine sahip esnaf odasının plaka basım atölyesine vereceksiniz. Plaka basmakla yetkili kişi, noterden gelen belgelerle plakanın üstüne harflerini ve rakamlarını basacak, ardından Darphane mührü vurulup makbuz kesilip plaka size teslim edilecek. Olması gereken süreç bu. Ancak... Şu anda elimizde mühür vurulmuş fakat harfleri basılı olmayan bir çift yeşil plaka, yani diplomatik plaka var. Plakanın üstünde de hali hazırda plaka basma yetkisi olmayan İstanbul Şoförler Esnaf Odası’nın 15 numarayla kendisine zimmetlenen mührü bulunuyor. Yani en son vurulması gereken mühür en önce vurulmuş ve plaka piyasaya sürülmüş.
Ne zaman, kaç adet basıuldı, bilinmiyor

Bu plakaları kimin bastığı, kimlere, kaça, ne amaçla satıldığı, kaç adet olduğu, hangi tarihte basıldığı bilinmiyor. Bildiğimiz bir şey var ki bu mühürlü konsolos plakasını ele geçiren kötü niyetli birinin üstüne herhangi bir yerde harf ve rakamları bastırıp kullanabileceği ve bununla her türlüyasa dışı işi yapabileceği ki, 'FETÖ' mensuplarının konsolos plakalı araçlarla kaçtığı daha önce haberlere konu olmuştu.

Yine geçen yıl Kayseri’deki terör saldırısında kullanılan otomobildeki sahte plakanın Bağcılar Şoförler Odası’nın plaka basım atölyesinde basıldığı raporlara girmişti. Sahte plaka baskınlarında yapılan kriminal incelemeler sonucu İstanbul Şoförler Odası’na ait orijinal mührün de sahte plaka basımında kullanıldığı tespit edildi. 2016’da Gaziosmanpaşa’daki atölyeye yapılan baskın tutanaklarında sahte plaka basmakla suçlanan S.K. adlı kişinin “İsteyene mühürlü, isteyene mühürsüz veriyorduk...” ifadeleri de tehlikeyi gözler önüne seriyor.
Tornacıda mühür

Bu arada, kıymetli evrak hükmünde olan plakaların mühürleri tornacıda basılıyordu. Taa ki 2017’ye kadar.... İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın başvurusuyla mühürler 2017’de Darphane’de basılmaya başlandı. Küçük bir not: İstanbul’daki bütün odaların mühürleri Darphane’de basılıyor fakat Türkiye genelinde onlarca oda hâlâ tornacıda yaptırılmış mühürleri kullanıyor.
Plaka basma yetkisi

1983’ten beri plaka basma yetkisi, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TŞOF). TŞOF, 1995’te Trafik A.Ş.’yi kurarak esnaf odaları gelir elde etsin diye yetkisini devretti. (2918 Sayılı Trafik Kanununun 131. maddesine göre) Federasyon, plaka basma yetkisini ilk etapta sadece İstanbul Şoförler Esnaf Odası’na verdi. Daha sonra İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası ve Ümraniye Motorlu Taşıyıcılar Odası gibi birkaç odaya daha verdi.