Dünya'nın gözü Türkiye'de! Türkiye adalet talebiyle ayakta...

Dünya'nın gözü Türkiye'de! Türkiye adalet talebiyle ayakta...

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla başlayan Adalet Yürüyüşü dünyada yankılanıyor.

İngiliz Reuters’ın haberinde, “CHP lideri Kılıçdaroğlu mahkeme kararını protesto etmek için Ankara’dan yürüyüş başlatacağını açıkladı. Parti yetkilileri yürüyüşün İstanbul’a yapılacağını açıkladı” yazdı. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de gelişmeleri dünyaya duyuran isimlerden oldu. Piri dün attığı tweetlerde şunları ifade etti: “Türkiye’nin anamuhalefet partisi milletvekili Berberoğlu’nun hapse atılması karşısında şoktayım ve dehşete düştüm. Bu kararın hukukun üstünlüğü ve adil yargılama ile hiçbir alakası yok”, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP tutuklama kararının ardından ‘Adalet Yürüyüşü’ yapacak”.

Kılıçtaroğlunun çağrısıyla başlayan Türkiye'nin dört bir yanında adalet talebiyle başlatılan eylemlerden il il haberler:

CHP'li kadınlardan Adana'da 'Adalet' eylemi

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)-  ADANA'da CHP'li kadınlar, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması üzerine 'Adalet istiyoruz' eylemi yaptı.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki CHP Adana İl Örgütü binası önünde toplanan yaklaşık 100 kadın, 'Adalet istiyoruz' sloganı attı. 'Adalet' yazılı dövizler taşıyan kadınlar, alkışlarla Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösterdi. Herhangi bir açıklama yapmadan bir süre sessizce bekleyen kadınlar alkışlarla 15 dakikalık eylemi sonlandırdı.

Manisa'da CHP'lilerden 'adalet' yürüyüşü

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla tüm illerde başlatılan yürüyüşe destek için Manisa'da eylem yapan partililer, "Vekiller içerde damatlar dışarıda" sloganları attı.   

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüş çağrısına CHP Manisa İl Başkanlığı'ndan da destek geldi. CHP'li Berberoğlu'nun tutuklanarak cezaevine gönderilmesine tepki göstermek amacıyla bir araya gelen yaklaşık 200 partili, Şehzadeler İlçesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul yaptığı açıklamada, CHP'li Berberoğlu'nun tutuklanmasıyla birlikte cezaevindeki milletvekili sayısının 12'ye yükseldiğini ifade ederek, "Ülkemizde, her geçen gün artan yoğunlukta baskı ile, anayasa ve hukukun evrensel ilkeleri gözardı edilerek, emperyalist çıkarlara karşı duran, en ufak direniş gösteren muhalif duruşun kabul edilmediği, toplumun her kesimden insanların kazanılmış haklarının gasp edildiği, adil yargılama hakkının yok sayılarak zindanlara atıldığı karanlık günler yaşanmaktadır. Son olarak siyasi bir karar ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezası hükmü ile gazetecilik faaliyeti, casusluk olarak nitelendirilip tutuklanmıştır. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu ile birlikte cezaevindeki tutuklu milletvekili sayısı 12 olmuştur" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na İzmir'den destek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapis cezasına mahkum olup tutuklanmasının ardından bugün Ankara'dan başlattığı Adalet Yürüyüşü'ne İzmir'den destek geldi. CHP'nin düzenlediği HDP, DİSK, KESK,TMMOB'un destek verdiği açıklamada konuşan CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, "Tüm parlamenterlerin parti ayrımı olmadan serbest bırakılması gerekir. İzmir olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun arkasındayız, destekliyoruz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için CHP İzmir il örgütü, partililer ve sendikalar Konak Meydanı'nda İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde toplandı. 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganlarının atıldığı açıklamaya CHP, HDP il yöneticileri, DİSK, TMMOB, KESK temsilcileri de katıldı. CHP İl Başkan Asuman Ali Güven, yaptığı konuşmada 16 Nisan referandumunu birlikte yaşadıkları arkadaşlarıyla birlikte adalet, hukuk ve parlamenterlere özgürlük istediklerini söyledi. Güven, “Bu sesi haykırmak için toplandık. Halkın oylarıyla parlamentoya girmiş milletvekillerimiz hukuk adına sözde suç işledikleri söylenerek tutuklanıyorlar. Mahkemelerde sözüm ona yargılanarak cezaevine konuyor. Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı İzmir'den adalet isteğimizi haykırıyoruz" dedi.

Güven'in konuşmasının arkasında açıklamaya katılanlar hep bir ağızdan İzmir Marşı'nı söyledi. Açıklama öncesi ve süresince polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Büyükşehir ve Başbakanlık binaları önünden araç geçişine izin verilmedi.

Kılıçdaroğlu'nun başlattığı yürüyüşe Çanakkale'den destek

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde Ankara'dan İstanbul'a başlatılan 'Adalet Yürüyüşü'ne, CHP Çanakkale Merkez İlçe Kadın Kolları'ndan destek geldi.

CHP Çanakkale Merkez İlçe Kadın Kolları, Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a başlattığı yürüyüşe destek olmak için Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde toplandı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve CHP'liler de etkinliğe katıldı. Katılanlar ellerinde 'Adalet' yazılı pankartlar taşıdı. Grup adına konuşmayı CHP Çanakkale Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Ümmehan Erdem yaptı. Erdem, "Suçu MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması. Haber her yerde olan bir haberdi. Sonuç 25 yıl hapis cezası verildi. Bir yerde adliyenin olması orada adaletin olduğu anlamına gelmez. Bu karar Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşnut olmayan, antidemokratik uygulamasından rahatsız olan herkese karşı gözdağıdır. CHP'ye yönelik bir devlet zorbalığıdır. Bizler adalet için, özgürlük için, Cumhuriyet için, Atatürk ve emanetleri için buradayız. Enis Berberoğlu'na destek olmak için buradayız" dedi.

Kocaeli'de CHP, Berberoğlu'nun tutuklanmasını protesto etti

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT TIR'ları davasında 25 yıl hapis cezası kararının çıkması ardından partinin Kocaeli İl örgütü  karara tepki gösterdi. 

Sabri Yalım Parkı'nda toplanan yaklaşık 100 partili ellerinde adalet yazılı pankartlarla 'Susma sustukça sıra sana gelecek', 'Adalet istiyoruz' diye slogan attı. Yapılan basın açıklamasında konuşan İl Kadın Kolları Başkanı Sevim Pekyörük, şöyle dedi:

"Ülkedeki adaletin herkes için eşit olması gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Adalet bir ülkenin temelini oluşturan kavramlardan bir tanesidir. Adalet demek. Yasaların milletvekilimiz Enis Berberoğlu dahil herkes için eşit şartlarda işlemesi ve suçluların hakkıyla cezalandırılması demektir. Fakat bizim ülkemizde bu terim maalesef adliye duvarlarında asılan içi boş bir terim olmuştur. Adaletin olmadığı toplumlarda bireyler mutsuz olur ve iktidar ülkenin elinden mutluluğu adaletsiz hukuk düzeniyle almıştır. İktidara devlete olan güvenimiz büyük yara almıştır."

 Adaletin kılıç gibi olması gerektiğini söyleyen Pekyörür, sözlerini söyle sürdürdü: "Hakim ve savcıları parti üyeliği göz önünde bulundurarak atayan iktidar vatandaşlarına eşit değil, taraflı bir yargı sistemiyle güven vermemektedir. Kendimizi güven içinde hissetmediğimiz bu dönemde güvende olmayan bireylerin huzurlu bir şekilde yaşamalarını devam ettirebilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle toplumunu yöneten yöneticilerin sahip olması gereken en önemli özellik adaletli olmaktır. Adalet bir kılıç gibi olmalı, haksızlıkların karşısında durarak tüm suçlulara eşit şekilde müdahale etmelidir." 

Trabzon CHP'den, Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki

TRABZON CHP İl örgütü, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına eylemle tepki gösterdi. MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması ile ilgili yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki için Atatürk Alanı'nda toplanan CHP Trabzon İl örgütü kararı protesto etti. 'Adalet' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 200 partili adına açıklama yapan CHP Trabzon İl Başkan vekili Celal Akaç, tutuklama kararının siyasal olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Milletvekilimiz sayın Enis Berberoğlu’nun gazeteci olarak yaptığı bir haberden dolayı 25 yıl cezaya çarptırılıp, tutuklanması hukuki bir sonuç değil, açık ve net olarak söylüyoruz, tamamen siyasi karardır. Bu Siyasi karara itiraz ediyoruz. Enis Berberoğlu uzayda mı yaşıyor? Damatlara reva gördüğünüzü hukuk sistemini ana muhalefet partisi milletvekiline mi göremediniz? Dayısı olan serbest kalıyor. Şunun bilinmesini istiyoruz;  Bu ülkede özgürlük ve demokrasinin yeniden tesisi için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bu ülkede, devleti devlet yapan adalet sistemi çökmüştür. Sorun; Enis Berberoğlu değil, bir ülkenin geleceği ile ilgili taşınan endişedir."

Sivas'ta CHP'liler Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösterdi

CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, partilerinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösterdi. CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, partilerinin il binasında basın toplantısı düzenleyerek CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının bir yargı darbesi olduğunu söyledi. Karasu, açıklamasının devamında ise şunları söyledi: "15 yıldır iktidarda olan anlayış önce yargıyı FETÖ'ye teslim ederek, FETÖ'cü savcı ve hakimler tarafından yıllarca bu ülkenin namuslu yurtsever askerlerini, bilim adamlarını, gazetecilerini hapse atmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ilan ederek bu darbe girişimini kendine kalkan yapmış yargıyı bu seferde kendi yandaşlarına teslim ederek FETÖ ile mücadele ediyorum şemsiyesi altında tüm muhalefeti susturma operasyonuna dönüşmüştür. Bu tablo karşısında CHP olarak susmayacağız. Adaletin herkes için lazım olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Bugün bu kararı veren hakim ve savcılar geçmişteki FETÖ'nün hakim ve savcılarına iyi baksınlar. Gelecekte adalet onlar için lazım olacaktır. Bu ülkeye adalet gelene kadar mücadeleye devam edeceğimizi bildiriyoruz." 

Samsun'da CHP'liler 'adalet' istedi

SAMSUN'da CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanması nedeniyle CHP Samsun İl Başkanlığı tarafından protestoda bulunuldu. Partililer 'Adalet' yazan pankartlar taşıdı.

'MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması' davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanması nedeniyle CHP Samsun İl Başkanılğı tarafından İlkadım İlçesi Anıt Parkta bulunan Atatürk Anıtı önünde protesto eylemi düzenlendi. CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz ve partinin teşkilat üyeleri mahkeme kararına tepki gösterdi. CHP'liler 'adalet' yazılı pankartlar taşıdı. Basın açıklaması yapan Akcagöz, "Bu kararın hukuki bir tarafı yoktur. Ülkede giderek uzaklaşılan adalet zemini, bu tutuklama kararı ile birlikte bir defa daha gördük ki. önemli bir irtifa kaybetmiştir. Ülke OHAL rejimi ile idare edilmektedir. Hukuk güvenilği kalmamıştır. Yargı bağımsızılğından söz etmek mümkün değildir. Yargı bağımsızlığınıın olmadığı yerde adalet de kalmamış demektir. Oysa ki devletin temeli adalettir. Bir devlet adil olmaktan vezgiçtiği anda, çok şeyden vazgeçmiş demektir. Bir kere insanlar arası eşitlik, hukuk önünde eşitlik de rafa kalkmış demektir. Şu anda, adliye koridorlarında hüküm süren, AKP yargısıdır. Yargı siyasallaşmıştır" dedi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. 

CHP'liler Antalya'da Berberoğlu'nun tutuklanmasını protesto etti

CHP Antalya İl Örgütü, milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasını protesto etti.

CHP Antalya Örgütü'nün bazı üyeleri, milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasını protesto amacıyla Ankara'dan İstanbul'a yapılacak yürüyüşe katılmak için başkente gitti. İl Başkanı Mustafa Erdem'in de aralarında bulunduğu partililer 8 otobüsle sabah saatlerinde Ankara'ya ulaştı. Antalya'da ise partililer İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaparak tutuklamayı protesto etti. 

Açıklamayı yapan İl Başkan Yardımcısı Mustafa Köleoğlu, asıl suçluların yargılanmadığı, masum insanların hapsedildiği bir dönem yaşandığını söyledi. Enis Berberoğlu'nun yıllarını medya özgürlüğü için harcadığını kaydeden Köleoğlu, "Hiçbir delil olmadan Enis Berberoğlu 25 yıla mahkum edildi. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler, bu kararın altında kalacaktır. 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti yok ettiler, demokrasiyi yok ettiler. Sivil darbeye 'hayır' diyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi teslim olmaz, boyun eğmez. Bugüne kadar cumhuriyet ve demokrasi için sürdürdüğümüz direniş aynı inanç ve kararlılıkla sürecektir" diye konuştu.