Dünyanın en büyük amfibi uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Dünyanın en büyük amfibi uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Çin'de üretilen ve dünyanın en büyük amfibi uçağı olarak bilinen AG600, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Çin devlet ajansı Xinhua'nın aktardına göre, ülkenin güneyinde yer alan Zhuhahi şehrinden havalanan uçak, yaklaşık bir saatlik uçuşun ardından iniş yaptı.
38.8 metre kanat boyuna ve 4 tane türboprop motora sahip olan uçak, 50 yolcu taşıyabiliyor. 12 saat havada kalabiliyor.

Uçağı baş tasarımcısı Huang Lingcai, yaptığı açıklamada "Çin, bu ilk başarılı uçuşun ardından, dünyada büyük amfibi uçağı geliştirebilen sayılı ülkeler arasında yerini aldı" ifadesini kullandı.

'ÇİN'İN SUNİ ADALARI İÇİN SON DERECE UYGUN'

Askeri özelliklere de sahip olan uçağın itfaiye ve deniz kurtarma çalışmalarında kullanılacağı öğrenilirken, devlete ait Aviation Industry Corp'un şimdiden 17 adet sipariş aldığı öğrenildi.
Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nde görev yapan askeri uzman James Char AG600'ün "4.500 kilometrelik operasyon kapasitesi, yerden ve sudan havalanabilme özelliği ile Çin'in suni adalarına konuşlanmaya son derece uygun olduğunu" belirtti.

Uçağın Çin'in en güneyinde yer alan James Shoal'dan, güney şehri Sanya'ya yalnızca dört saatte ulaşılabildiği belirtilirken, Shoal üzerinde Malezya ve Tayvan da hak iddia ediyor. Bölgede suya gömülü kayalar toplanyor.

Char  kapasitesi ve manevra kabiliyeti sayesinde uçağın, deniz ürünleri taşımak ve iniş pisti yapılması uygun olmayan yerlerde faaliyet göstermek için ideal olduğunu belirtti.