Gemlik için sürpriz açıklama!

Gemlik için sürpriz açıklama!

Deprem tehlikesi nedeniyle taşınacağı açıklanan Gemlik ile ilgili flaş bir açıklama geldi.

Balıkpazarı kahvehanelerinde kanun hükmünde kararname ile ortaya çıkan spekülasyonlara ve vatandaşların kafalarında beliren sorulara cevap vermek için düzenlenen programa AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın, Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve yetkililer katıldı. Gemlik’in taşınmayacağını, yerinde dönüşeceğini açıklayan Refik Yılmaz, “Gemlik taşınacak olsa 24 milyon liralık kapalı pazar yeri, Perşembe Pazarı, okullar, spor salonları gibi yatırımları neden yapalım? Alt yapı ve üst yapı yatırımlarını neden devam ettirelim? Gemlik merkezinde neden ruhsat verelim? AKP 2005 yılında iskeleden tamir ve tahliye işlemlerini yasaklamış, şehir içinde tırların dolaşmasını engellemiş bir parti iken, bu bölgelerin liman bölgesi olacağı nereden çıkıyor?” dedi. Yılmaz, “Gemlik bina bazlı yerinde dönüşecek” diye konuştu.

AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın da konuşmasına, Gemlik’in deprem riski gerçeği, fay hattı, sağlıksız zemini ve zeytinliklerle çevrili olmasına temas ederek, “İnsan odaklı çözümler üretiyoruz. Gemlik olduğu yerde duracak. Gemlik hiçbir yere taşınmıyor. Yeni imar alanı açıyoruz. Gemlik’e deprem riskine karşı güçlü konutlar kazandıracağız. Bizi zeytin düşmanı yaptılar. Oysa AKP iktidara geldiğine 90 milyon zeytin ağacı varken, biz bunu 180 milyon ağaca çıkardık. Depremde bir tek insanımızın bile burnu dahi kanamasın istiyoruz. Zaten 280 hektarlık alana Gemlik’in bir mahallesini bile taşıyamazsın. Bunlar spekülasyondur. Gemlik yerinde dönüşürken, yeni imar alanlarında da güçlü konutlar üreteceğiz” diye konuştu.

'BAŞKAN 5 YILDIR TAŞINMAYI SAVUNUYORDU'

Alüvyon zemine sahip ilçenin deniz kumu ile yapılan binalarının taşıma gücünün zayıfladığı biliniyordu. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz yaklaşık 5 yıldır ilçenin taşınmasını savunuyordu. Yapılan çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Bu amaçla Cihatlı Mahallesi'nde 1.400 konutluk kentsel dönüşüm ve gelişim projesine başlandı. 1.400 konut için tam 17 bin başvuru yapıldı. Proje büyütülmek istendiğinde ise önüne Zeytin Koruma Kanunu çıktı. KHK ile zeytinlik vasfını yitirmiş olmasına rağmen planlarda zeytinlik alan görünen bölgelere yerleşimin önü açıldı. 107 bin nüfuslu Gemlik'in Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Gemlik'in altı tamamen balçık zemine sahip. İnşaatlar deniz kumu ile yapıldığı için binalar tabut gibi. Merkezdeki Dr. Ziya Kaya, Eşref Dinçer, Hamidiye ve Osmaniye mahallelerinde yaşayan 50 bine yakın vatandaşımız büyük risk altında. Altı şiddetinde bir depremde binlerce kişiyi kaybedebiliriz. Yaklaşık 10 bin riskli konut var” demişti.