'Her üç genç kadından biri iş hayatında bulunmuyor'

'Her üç genç kadından biri iş hayatında bulunmuyor'

Konda’nın araştırmasına göre 14 yaş üstü 31 milyon kadının 20 milyonu, Insight’ın araştırmasına göre 14-25 yaş arası 2 milyon kadın evde oturuyor.

‘Kadının Gücü Konferansı’ndaki araştırmayla ilgili konuşan Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, ‘Kendi Akvaryumunun Dışındaki Kadınlar’ başlıklı araştırması 14 yaş üstü 31 milyon kadının yüzde 66’sının evde oturduğunu yani 19-20 milyon kadının bu kapsamda olduğunu söylerken, SiA Insight Genel Müdürü Hüseyin Tapınç da, 15-24 yaş grubundaki her üç genç kadından birinin ne eğitim ne de iş hayatında bulunmadığını vurguladı.

Yüzde 61 hafta sonu hiçbir şey yapmıyor

Ağırdır, araştırma sonuçlarına göre kadının daha fazla para kazanmasının aile içinde sorun oluşturacağı fikrinde olanların 40 milyon toplam kadın içinde 31 milyon olduğunu dile getirdi.

Hafta sonları ne yaptıkları sorulduğunda ise kadınların yüzde 61’inin hiçbir şey yapmadan evde oturduğunu söylediğini belirten Ağırdır, yüzde 26’sının da aile akraba ziyaretiyle hafta sonunu geçirdiğini vurguladı.

Kadınlar mobilya seçiminde ‘yetkili’

Genç kadınların sadece yüzde 36’sının banka hesabı olduğunu, kredi kartı olan kadınların oranını da yüzde 21’de kaldığını söyleyen Ağırdır, kadının ailede en yetkili olduğu şeyin ise yüzde 50 ile mobilya seçimi olduğuna dikkat çekti.

SiA Insight Genel Müdürü Hüseyin Tapınç, genç kadınlara yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. 15-24 yaşa arası 12 milyon gencin olduğunu ve bunların 5 milyon 800 binini kadın olduğunu belirten Tapınç, genç kadınların yüzde 9’unun üniversite yüzde 50’sinin ilköğretim mezunu olduğunu belirtti.

Yüzde 95’in pasaportu yok

Tapınç’ın verdiği bilgilere göre hem çalışan hem de okuyan genç kadınların oranı yüzde 15. Yüzde 44’ü ise okuyor. Ancak ne çalışan ne okuyan kadın oranı ise yüzde 33. Yani üç genç kadından biri ne iş ne okul hayatında.

Tapınç, kadınların yüzde 6’sının eğer kadın başka erkekle konuşursa şiddet uygulanabileceğini ve şiddeti genç yaştan itibaren içselleştirdiklerini vurgulayarak yüzde 46’sının ise eğitimleri sırasında öğretmen veya müdürlerinden dayak yediklerini dile getirdi. Tapınç’ın verdiği bilgilere göre genç kadınların yüzde 78’i evlenmek yüzde 74’ü ise çocuk sahibi olmak istiyor. Genç kadınların yüzde 95’inin pasaportu yokken yüzde 90’i ise yabancı dil bilmiyor.