İçişleri Bakanlığı o sayıyı açıkladı: Tam 78 bin 252 kişi…

İçişleri Bakanlığı o sayıyı açıkladı: Tam 78 bin 252 kişi…

Kimliklerindeki isim ve soyisim hatalarından mustarip olanlar il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin yolunu tuttu. İçişleri Bakanlığı, son 8 ay içerisinde 78 bin 252 kişinin isim ve soy isimini mahkeme kararına gerek duymadan değiştirdiğini açıkladı.

Yonis'ler Yunus, Fedme'ler Fadime oldu. 2017'nin Aralık ayından itibaren 78 bin 252 isim ve soyisimde değişiklik yapıldı. Veriler, İçişleri Bakanlığı'ndan. Geçen yıl yürülüğe giren, mahkeme kararı aranmaksızın isim ve soyisim değişikliği uygulamasında talep yoğun oldu.

Yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişiklikleri nedeni ile 22 bin 40 isim tek tek düzeltildi. Soyadını değiştirenlerin sayısı ise 56 bin 212 olarak tespit edildi.

Değiştirilen isimlerin bazıları şöyle; Keser/Kevser, Vurkan/Furkan, Erturun/Ertuğrul, Müzüyen/Müzeyyen.

Soyisim değişikliğinde ise sadece hatalar düzeltilmedi. Genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olduğu düşünülen, ahmak, çakal, malak, armut gibi soyadlarında da değişiklik yapıldı.

2019'UN SONUNA KADAR SÜRECEK

Uygulama sayesinde mahkemelerin iş yükü azaldı, bürokratik süreçler ise hızlandı. Mahkeme kararı olmadan isim ve soyisim değişikliğinde bulunmak isteyenlerin 2019 yılının sonuna kadar süresi bulunuyor.