İHD'den Yüksel direnişi raporu: 692 kişiye kötü muamele yapıldı

İHD'den Yüksel direnişi raporu: 692 kişiye kötü muamele yapıldı

İnsan Hakları Derneği (İHD), işlerine geri dönebilmek için bir yıldır Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eylemlerin bilançosunu açıkladı. Rapora göre, 1 yılda polis tarafından 232 kez müdahale edildi. Toplam 692 kişi kötü muameleye maruz kaldı, 586 gözaltı işlemi yapıldı.

İHD’nin raporunda, Nuriye Gülmen’in “İşimizi geri istiyoruz!” diyerek 9 Kasım 2016 günü Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde eyleme başladığı anımsatıldı. Direnişe sırasıyla Acun Karadağ, Semih Özakça, Veli Saçılık’ın da katıldığı kaydedilen raporda, Yüksel Direnişi’ni kırmak amacıyla gözaltına alınan Nuriye Gülmen’in 23 Mayıs’tan bu yana tutuklu olduğunu, tahliye edilen Semih Özakça’nın ise 20 Ekim’den beri ev hapsine alındığı vurgulandı.

Gülmen ve Özakça’nın açlık grevinin, dün itibarı ile 246. gününde olduğuna işaret edilen raporda, “Her gün yaptıkları basın açıklamalarına 1 yılda polis tarafından 232 kez müdahale edilmiştir. Bu müdahalelerde toplam 692 kişi işkence ve kötü muamele yasağı kapsamında muameleye maruz kalmıştır. Polisin bu muamelesi genellikle kaba dayak yolu ile darp etmek, doğrudan doğruya yüze karşı biber gazı sıkılması, doğrudan doğruya hedef gözetilerek plastik mermi sıkılması, plastik kelepçe ile gözaltı arabasında saatlerce bekletmek, bütün sokağı etkileyecek şekilde yoğun biber gazı kullanılması ve tazyikli su sıkma biçiminde olmuştur.

Bugüne değin bu muamelelerle ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı resen hiçbir soruşturma açmamış, hiçbir polis memurunun ifadesine başvurmamıştır. Kendisine yapılan işkence ve kötü muameleyi şikâyet eden Veli Saçılık’ın şikâyeti sonucu takipsizlik kararı verilmiştir. Yüksel direnişçilerine bir yılda 232 kez yapılan polis müdahalesi sonucunda 586 gözaltı işlemi yapılmıştır. Elbette bu gözaltına alınan kişiler Yüksel Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen kişilerdir. Örneğin; Veli Saçılık ellinin üzerinde gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan ve darp edilen kişi sayısını, Yüksel direnişçilerine yapılan ayrı ayrı gözaltı ve darp olarak anlamak gerekir.” Eylemcilere toplam on binlerce TL idari para cezası kesildiği ifade edilen raporda, direnişçilerin avukatlığını yapan 16 avukatın gözaltına alındığı, 12’sinin tutuklandığı anlatılırken, anıt etrafındaki ablukanın kaldırılması, kötü muameleye ilişkin soruşturma açılması istendi.