İsrail'in verdiği 30 milyon doları reddetti

İsrail'in verdiği 30 milyon doları reddetti

Filistinli İmat Ebu Hatice, Kudüs'ün eski şehir bölgesinde bir çay ocağı sahibi. İsrail orayı almak istedi. İki kere teklif götürdüler, tam 30 milyon dolar önerdiler. Ama İmat, çay ocağını satmayı reddetti. Peki neden bu kadar büyük bir para karşılığında çay ocağını satmadı? Filistinli İmat, hikayesini CNN TÜRK muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Serkan Emekçi'ye anlattı.

İsrail onun çay ocağını satın alamadı

Filistinli İmat Ebu Hatice, Kudüs'te eski şehir bölgesinde bir çay ocağı var.. Mescid-i Aksa'nın Silsile Kapısı'na 15 metre, Ağlama Duvarı'na ise bir kaç adım uzaklıktaki küçük dükkanını İsrail almak istedi. Karşılığında da İmat'a 24 milyon dolar teklif edildi. İmat teklifi, "Burası benim değil, Allah'ın" diyerek reddetti. O çay ocağı babasından yadigar. Çocukluğundan beri de orada çalışıyor. İmat'ın kararından haberdar olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bu tarihi dükkanı restore etti ve ona hediye etti.

Altında 7 tünel olduğu ortaya çıktı

Restorasyon sırasında dükkanı büyüdü ama tam altında 7 tünel olduğu ortaya çıktı. Tünellerden bazıları Şam kapısına bazıları Kutsal Kabir Kilisesi'ne çıkıyordu. Bunun üstüne İsrail'den bir teklif daha geldi. Bu sefer önerilen rakam 30 milyon dolardı. İmat kararını değiştirmedi, yine teklifi reddetti.

Yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı

İstanbul'a gelen İmat Ebu Hatice, yaşadıklarını CNN TÜRK'e anlattı. "İsrailliler orada hiçbir şekilde Müslüman istemiyor. Dükkanımı işletmem için onlara her ay para vermem gerekiyor. Ama onlar ısrarlı. Beni ve oradaki tüm Müslüman esnafı ordan çıkartmak istiyorlar. Ama kararlıyım. O çay ocağından çıkmayacağım. Sokakta işportacılık da yapsam burayı onlara bırakmayacağım. Ben ölürsem benim tavrımı çocuklarım, kardeşlerim sürdürecek" dedi.

"Vergiyi ödemezsek hapse atıyorlar"

İsrailin Kudüs'teki Müslüman esnaftan her ay 2 bin dolar vergi istediğini söyleyen İmat, şöyle konuştu:

"Onlara her ay 2 bin dolar vergi ödememiz gerekiyordu. Ama ben sadece çay, kahve ve su satıyorum. İsrailliler için çalışıyoruz. Tüm kazancım vergiye gidiyor. Eğer ödeme yapmazsak gelip dükkanı kapatıyorlar ve bizi hapse atıyorlar. 'Ne zaman parayı ödersen o zaman çıkabilirsin' diyorlar. Bu sadece benim değil, Kudüsteki tüm Müslüman esnafın derdi."

"Kudüs'e gelin, bizi yalnız bırakmayın"

İmat, gösterdiği bu tavırla tüm dünyada tanınıyor. Öyle ki tur acentelerinin Kudüs'te ziyaret edilecekler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Dükkanı bir an olsun boş kalmıyor. CNN TÜRK aracılığıyla Müslümanlara seslenen İmat, "Kudüs'teki varlığımız tehdit altında. Ne kadar çok Müslüman Kudüse gelirse, ne kadar güçlü olduğumuzu görecekler. Ben para kazanmak istemiyorum. Yeter ki Kudüs'e gelin, gelin ki ne kadar kalabalık olduğumuzu görsünler" şeklinde konuştu.

İmat Ebu Hatice, yeniden Kudüs'e dönecek ve mücadelesini sürdürecek.