İstihbarat bilgisi: 'DAEŞ militanları 'yalnız kurt' olarak geziyor'

İstihbarat bilgisi: 'DAEŞ militanları 'yalnız kurt' olarak geziyor'

Gelen istihbarat bilgilerine göre, Türkiye’deki örgüt militanları artık teknolojik yöntemlerle haberleşmiyor, neredeyse hiçbir teknolojik cihaz kullanmıyor. Tanınmamak için artık sakal-bıyık bırakmadıkları belirlenen militanlar, daha önce “haram” saydıkları kot pantolonla, tıraşlı olarak geziyorlar.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, gelen istihbarat bilgilerine göre, Türkiye’deki DAEŞ militanlarının, artık teknolojik yöntemlerle haberleşmediklerini, neredeyse hiçbir teknolojik cihaz kullanmadıklarını belirterek, “Yalnız kurt olarak geziyorlar ve tek başlarına hareket ediyorlar. Emniyet birimlerinin çekincesi de bu nitelikteki militanların olası eylemleri. “Yalnız kurt” olarak gezen bu örgüt militanlarının, tanınmamak için artık sakal-bıyık bırakmadıkları tespit edilmiş” diye yazdı.

Çevikcan, DAEŞ’in yeni yöntemlerini aktardığı yazısında, DAEŞ meselesiyle ilgili kritik gelişmenin,  örgütün başkenti olarak bilinen Rakka’nın PYD-YPG tarafından ele geçirilmesinin ardından iki örgüt arasında yapılan anlaşma gereğince, militanların silahlarıyla birlikte ellerini kollarını sallayarak kentten çıkmaları olduğunu aktardı.

İstihbarat kaynaklarından edindiği bilgiye göre, istihbarat ve güvenlik birimlerinin DAEŞ militanlarının Türkiye’ye sızmaları konusunda kötümser bir tablo çizmediğini ve sınırda çok ciddi bariyerler oluşturulduğunu belirten Çevikcan, şunları yazdı:

“Örgütün kullandığı haberleşme programı Eagle’daki şifrelemelerin bütünüyle çözülmesi, olası eylemlerin önlenmesi konusunda güvenlik birimlerinin elini sağlamlaştırdı.

Sınırda geniş önlemler alınırken, Türkiye içindeki örgüt militanlarının ve önlemlere rağmen sızmayı başaran militanların yakalanması için otogarlar, havaalanları başta olmak üzere tüm alanlarda yoğun denetimler yapılıyor.

Gelen istihbaratlar gösteriyor ki Türkiye’deki örgüt militanları artık teknolojik yöntemlerle haberleşmiyor, neredeyse hiçbir teknolojik cihaz kullanmıyor.

“Yalnız kurt” olarak geziyorlar ve tek başlarına hareket ediyorlar.

Emniyet birimlerinin çekincesi de bu nitelikteki militanların olası eylemleri.

“Yalnız kurt” olarak gezen bu örgüt militanlarının, tanınmamak için artık sakal-bıyık bırakmadıkları tespit edilmiş.

'KOT PANTOLONLU VE TIRAŞLI'

Daha önce “haram” saydıkları kot pantolonla, tıraşlı olarak geziyorlar.

Suriye’de ele geçirdikleri kentlerde zorunlu tuttukları sakal ve bıyığın kesilmesi, gizlenmenin ana yöntemi.

Kırşehir’de yakın zamanda Irak kökenli bir militan yakalanmış. İstanbul’da yapılan son gözaltılar hatırlarda. Yakalanan militanların 67 ayrı eylem için bomba düzenekleri hazırladığı, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını, AVM’leri hedef aldıkları ortaya çıkartıldı.

Güvenlik birimlerine göre, örgütün hâlâ eylem kabiliyeti var ancak tüm olasılıklara göre önlem alınıyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep gibi kentlerde önlemler en üst düzeyde.

Buradaki örgüt hücrelerinin çözülmesi için özel çalışmalar yürütülüyor.

Son bir not; PKK/PYD-DAEŞ işbirliği sadece Rakka’daki anlaşmayla sınırlı değil. İstihbarat ve güvenlik kaynakları, PKK/PYD’nin Türkiye’deki eylemler konusunda DAEŞ’i yanına çekmeye çalıştığı konusunda önemli bilgiler elde etmiş durumda.”