İzmir'de düşen helikopterin ardından yangında son durum

İzmir'de düşen helikopterin ardından yangında son durum

İzmir Gümüldür'deki orman yangınına müdahale etmek için Tahtalı Barajı'ndan su almaya çalışan ve 5 personeli bulunduğu bildirilen yangın söndürme helikopteri, "Bambi" olarak adlandırılan tankının su içindeki bir cisme takılması sonucu suya düştü. Biri hafif yaralı olan helikopter personeli barajdaki görevliler tarafından kurtarıldı.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez yangınla ilgili son açıklamasında şu bilgileri verdi: "500 hektarın üzerinde alan zarar gördü. İyiye doğru gidiyor. İki üç nokta kaldı. Yeter ki artık akciğerlerimiz daha fazla zarar görmesin. Vatandaşlarımıza da bir mesaj olması lazım. Çünkü bu orman yangınlarının yüzde 97'si insan kaynaklı"

Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarında dün öğleden sonra makilikte başlayıp rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangını söndürme çalışmalarına katılan helikopter, saat 06.20 sıralarında Tahtalı Barajı'ndan su almaya çalışırken bambisi sudaki bir cisme takıldı. Pilot ve diğer görevliler, suya takılan bambiyi kurtarmaya çalışırken helikopterin motorunda arıza çıktı. Arıza nedeniyle helikopter suya düştü. 

Söndürme çalışmaları sürüyor

İzmir'in Menderes ilçesinde başlayan ve hızla yayılan orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangın söndürme uçak ve helikopterleri sürekli Tahtalı Barajı'ndan aldıkları suyu alevlerin üzerine boşaltıyor.

Peş peşe göle alçalan helikopterler 'Bambi' adı verilen su tanklarını doldurarak yeniden havalanıyor. Dumanların gökyüzünü kapladığı, alevlerin yükseldiği noktalara ilerleyen helikopterler suları yanan ağaçların üzerine boşaltıyor. Helikopterlerin ardı ardına bıraktığı sularla bu sefer gök yüzüne su buharı yükseliyor.

Karadan mücadele de çevre illerden de gelen arazözlerin katılımıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın barajdan yol kenarına kadar çektiği yaklaşık 20 cm çaplı 3 kilometre uzunluğundaki hortumdan su alan arazözler yangının devam ettiği noktalara ilerliyor.

 
Diğer söndürme helikopteri gördü 

Helikopterin düştüğünü gören diğer söndürme helikopterindeki görevliler, durumu yer ekiplerine bildirdi. Harekete geçen Tahtalı Barajı görevlileri botla helikoptere ulaşırken bir başka yangın söndürme helikopterinden baraj gölüne can simidi atıldı. 
Helikopterdeki biri hafif yaralı 5 personel bota alınarak kurtarıldı. Helikopterin ise tamamen battığı ve yaklaşık 25 metre suyun altında olduğu bildirildi.

Pilotların durumu iyi 

Helikopterdeki 5 personelden Muhterem Gürtekin (49) hafif yaralandı. Gürtekin, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.Gürtekin'in hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Aleksandr Kamornikov (59) ve Dimitri Kazov (39) da kurtarılan personeller arasında yer aldı.

Kurtarılan pilot Alperen Aydın (30), pilot Dimitri Kazov (39), pilot Aleksei Votintcev (28) ve görevli personel Aleksandr Kamornikov, Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesine getirildi. Kontrol amaçlı beyin tomografileri çekilen Aydın, Kazov, Votintcev ve Kamornikov'un sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

YANGINDA SON DURUM

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez bu sabah yangınla ilgili son durumu şu sözlerle anlattı:

500 hektarın üzerinde alan zarar gördü. İyiye doğru gidiyor. İki üç nokta kaldı. Yeter ki artık akciğerlerimiz daha fazla zarar görmesin. Vatandaşlarımıza da bir mesaj olması lazım. Çünkü bu orman yangınlarının yüzde 97'si insan kaynaklı.

SİGARANIN ATILMASI, AVCI ATEŞİ, ANIZ

Sigaranın söndürülmeden atılması, avcı ateşi... Hele hele belediyelerin çöplük ateşleri, çiftçinin anız yakılması... Belki masumhane görülüyor ama sonra ormana geçiyor ve akciğerlerimiz yanıyor. 150 - 200 senelik ağaçlarımızı 20 saniyede kaybediyoruz.

Hele şu iki hafta ateşle uğraşmamalarını, kesinlikle ateş yakmamalarını, ateşsiz piknik yapmalarını tavsiye ediyoruz. Geri dönüşü olmayabilir. Halkımızın dikkat edilmesi lazım. Bizim ormanlarımızı gözetleyen 776 kulemiz var. 10 dakika sonrasında müdahale etmemize rağmen önleyemedik.

Bizim orman yangın ihbar hattımız var, 177. Bizim gözümüz kulağımız olmanızı istiyoruz.