İzmir’de deprem sonrası eylem: Sesimizi duyan var mı?

İzmir’de deprem sonrası eylem: Sesimizi duyan var mı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri, dün meydana gelen ve kenti korkutan depremin ardından, bu sabah yaptıkları iş yavaşlatma eylemiyle çalıştıkları binalarının güvenliğiyle ilgili belediyeyi açıklama yapmaya çağırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan işçiler, dün Ege Denizi’nde meydana gelen ve çevre illeri de etkileyerek korkutan 6.2 şiddetindeki depremin ardından çalıştıkları binanın güvenliği ile ilgili belediye yönetiminden açıklama bekliyor.


Yönetimi, binanın güvenliğiyle ilgili açıklama yapmaya çağıran Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir 1 No’lu Şube üyesi işçiler, bu sabah bir basın açıklaması yaparak, mesailerine 1 saat geç başladı.


BELEDİYENİN DEPREME KARŞI TÜM KENTTE SORUMLULUĞU VAR

“Artık yeter, deprem değil, ihmal öldürür! İzmir Büyükşehir Belediyesi alarm vermeye devam ediyor!” başlığıyla yapılan açıklamada, depreme karşı tüm kentte sorumluluğunun bulunduğunu belirttikleri İzmir Belediyesi’nin sessizliğe gömüldüğü kaydedildi.


Deprem anında yaşanılan korkunun giderilmesi için, belediye binalarının depreme karşı güvenli olup olmadığının açıklanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ÇALIŞANLAR TEDİRGİN: BELEDİYE BİNASI ALARM VERİYOR

“Bundan 1 ay önce 10 Mayıs tarihinde, İBB ana hizmet binasındaki tavan çökme olayı sonrasında bina güvenliğine dair İBB yönetimine bir takım sorular yönelmiş ve “bina alarm veriyor” demiştik. 

Ancak o günden beri yöneticilerden bu konuyla ilgili tek bir cümle dahi duymuş değiliz. Bünyesinde yapı ve zemim güvenliği ile ilgili müdürlükler bulunan ve tüm İzmir’in depreme karşı güvenliğinde sorumluluğu bulunan İBB’nin bu konuya sessiz kalması bizim açımızdan kabul edilemez bir durumdur. 

Üstelik bu deprem sonrası İZSU ana binanın durumunun da iç açıcı olmadığı ortaya çıkmıştır.


Şimdi tekrar söylüyoruz: Eğer binalar depreme karşı dayanıklı ise çıkıp bunu dile getirin ve deprem anında yaşadığımız korkuyu giderin. Eğer hizmet binamız depreme karşı dayanıklı değil ise bir an önce gerekli tedbirlerin alın.


 Bu konu, sessiz kalınarak sorumluluktan kaçılabilecek bir konu değildir. Hizmet binalarında çalışan herkesin yıllardır bahsettiği bu tehlikeye karşı tek laf etmeyen bir belediye yönetiminin, İzmir’in deprem güvenliği ile ilgili güvenilirliği sorgulanır hale gelmektedir.”


‘ACİL AÇIKLAMA BEKLİYORUZ’

“Bizler bu binalarda hizmet üreten kamu emekçileri olarak İBB yönetiminden acil bir açıklama bekliyoruz. Sizlerin de bizimle birlikte çalıştığı bu binalar depreme dayanıklı mıdır? 

Olası yıkıcı bir deprem sonrası ortaya çıkacak manzaranın sorumluluğunu alabiliyor musunuz? Yoksa yine yıllardır olduğu gibi bu depremi de yine sessizlikle mi geçiştireceksiniz? Deprem değil, ihmal öldürür!”