‘Kahraman TBMM Başkanlığı seçimden yaralı çıktı!’

‘Kahraman TBMM Başkanlığı seçimden yaralı çıktı!’

Kulislere göre, Kahraman özel bir tercih değildi. Erdoğan’ın aday olup olmama kararını “vefa” duygusuyla bıraktığı Kahraman, ‘Devam’ dedi. Ancak ‘vefa’ kararının partide çok sıcak karşılanmadığı, seçim sonucunun da bunun göstergesi olduğu kaydedildi.

Meclis Başkanlığı seçiminde oy düşüşü ile bir yaralanma yaşansa da kazanan, AKP’nin adayı oldu. Ancak İsmail Kahraman’ın, tüm grubun oyunu alamaması, bir rahatsızlığın göstergesi olarak değerlendirildi.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın kulis haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “metal yorgunluğu” sözleriyle başlattığı değişim, yenilenme sürecinde 22 il başkanı görevden alındı, 6 büyükşehir belediye başkanı istifa ettirildi. Ancak bu değişim, Meclis’e uğramadı. AK Parti’de 2 Meclis Başkanvekili ve 5 Grup Başkanvekili koltuklarını korudu. Meclis Başkanlığı için de aynı isimle, “İsmail Kahraman ile yola devam” denildi. Demirkaya’nın haberi özetle şöyle:

“Kulislere göre, Kahraman özel bir tercih değildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan aday olup olmama kararını “vefa” duygusuyla, “kırmamak için”, “ağabey” olarak gördüğü Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a bıraktı. Kahraman da “Devam” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ben de yeni öğrendim. Hayırlı olsun” sözleri ile güçlü bir destek sunmaması da bunun göstergesi olarak yorumlandı. Ancak bu “vefa” kararı partide çok sıcak karşılanmadı. Seçim sonucu da bunun göstergesi oldu.

Meclis Başkanlık seçimi için AK Parti adayı İsmail Kahraman’ın yanı sıra geçmiş bazı seçimlerde yapıldığı gibi “riske karşı yedek aday” çıkarıldı. AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı’nın yedek adaylığı herkesçe biliniyordu ama Genel Kurul seçimi öncesi ismi okununca Kahraman kadar alkış alması gözlerden kaçmadı. Her ne kadar Dağlı, 3. tur öncesi çekilse de ilk 2 turda aldığı oy tepkinin bir ifadesi olarak yorumlandı.

Veriler de bu durumu bir ölçüde doğruluyor. 2011 seçimlerinde AK Parti’nin gösterdiği “yedek aday” sadece 23 oy almıştı. Tamer Dağlı ise seçim öncesi “Bana oy vermeyeceksiniz” çalışması yapmasına karşın ilk turda 38, 2. turda ise 37 oy aldı. Kuliste “20 üzeri oy tepki oyudur” yorumları yapıldı.

OYU BEKLENENİN ALTINDA KALDI

Sancılı geçen seçimin sonuçlarına baktığımızda Meclis Başkanı İsmail Kahraman 1. turda 260, 2. turda 257 oy aldı. Tamer Dağlı çekildikten sonra 3. turda Kahraman’ın oyu yine beklenenin altında, 289 oldu. Bu durumda 316 milletvekili bulunan AK Parti’den 1’i Meclis Başkanı, 1’i Meclis Başkanvekili ve 2’si mazereti nedeniyle katılmayan milletvekili sayıldığında 23 milletvekilinden oy gitmemiş hesabı yapılabilir. İlk 2 turda 4-5 olan geçersiz oyun son turda 16’ya çıkması, 5 üyesi bulunan İYİ Parti’nin fazladan 2 oy alması, CHP’nin turlar arasında oylarını 11 arttırması da bunun bir başka kanıtı olarak yorumlanıyor.

Bir de İsmail Kahraman’ın oyunu bir önceki Başkanlık seçimi ile kıyaslayalım. 2 yıl önce yapılan seçimde Kahraman firesiz tüm grubun oyu olan 316 milletvekilinin oyunu alarak başkan seçildi. Bir vefat dışında üye kaybı olmayan AK Parti sandalye sayısı dikkate alındığında Kahraman’ın oyu 2 yıl önceki seçime göre de 27 düşmüş görünüyor.

Kahraman’ın tüm grubun oyunu alamaması bir rahatsızlığın göstergesiydi. Bu rahatsızlık sadece İsmail Kahraman’ın tepkilere rağmen tekrar aday gösterilmesinden mi kaynaklandı yoksa başka gelişmelerin habercisi mi bunu önümüzdeki zaman dilimi gösterecek.