Kulislere göre TEOG yerine 4 model

Kulislere göre TEOG yerine 4 model

LGS, OKS, SBS derken, TEOG'a da yol göründü. İsim ya da ambalaj değişse de içerik aynı kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "TEOG denen, ciddi manada sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçten inşallah çocuklarımızı kurtarırız diyorum" şeklindeki sözlerinin ardından başlayan tartışmalar kapsamında TEOG yerine 4 model konuşuluyor. 

Şu anda en çok üzerinde durulan ve en çok karmaşaya neden olabilecek model, her okulun kendi sınavını yapması. Geçmişte daha fazla para veren ya da ayrıcalıklı kesimin okullar üzerindeki baskısı nedeniyle bu sistemden uzaklaşılmıştı.

Adrese dayalı sistemle ilgili modelle ise çocuğun mahallesindeki okula gitmesi hedefleniyor. Yani Cağaloğlu’nda oturan, kapasitesi sınırlı bir çocuk İstanbul Erkek Lisesi’ne giderken, Kırıkkale’de, Şırnak’ta, Tekirdağ’da çok başarılı bir çocuk oradaki bir liseye gitmek zorunda kalacak. Fen liseleri, spor liseleri nasıl öğrenci alacak? Bilim adamı, sanatçı, sporcu bu modelde nasıl yetişecek?

Not ortalamasına göre geçiş konusunda tartışılan sistemle öğrenciler, ortaokul notlarına göre liseye yerleştirilecek. Sınavlarda ek puan getiriyor diye onlarca öğrenciye yüksek notla puanları şişiren okullara ceza bile kesmeyen bir sistemin bunun altından nasıl kalkacağı bilinmiyor.

Hürriyet'in haberine göre, çocuğun ilgi alanına ya da becerisine göre bir liseye geçiş yapmasına yol açacak sanat ve spora göre yerleştirme modeli ise büyük şehirdekiler için yararlı olsa da küçük şehirlerde, ücra mahallelerde ve köylerde yaşayanlar ders dışı faaliyetlere nasıl katılacak?

 Bu kadar bilinmezliğin yanısıra velilerin en çok merak ettiği soru ise bu sene TEOG’un kaldırılıp kaldırılmayacağı. Yine kulislerde konuşulanlara göre TEOG sınavı bu sene de devam edecek. Yeni sisteme ise gelecek yıl geçilmesi daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.