MHP’den ‘turizm’ tespiti: 18 milyar dolar sapma var

MHP’den ‘turizm’ tespiti: 18 milyar dolar sapma var

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, turizm gelirlerinde 18 milyar dolarlık sapma olduğunu açıkladı. Usta, ''Onuncu Kalkınma Planı’nda 2018 yılı için öngörülen turizm geliri 41 milyar dolardı. 2018 için en son açıklanan Orta Vadeli Programda ise bu rakam 23 milyar dolar olarak yer alıyor. Yani biz 4-5 yıl önce 41 milyar dolar hedeflerken, bugün bu rakamın 23 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. 18 milyar dolarlık, hedeften sapma var'' dedi.

MHP’li Usta TBMM’de yaptığı açıklamada, 15-22 Nisan tarihlerinin tüm dünyada ve Türkiye’de Turizm Haftası olarak kutlandığını hatırlattı ve ”Türkiye, tarihiyle, kültürel değerleriyle geçmiş inançların yaşadığı, medeniyetlerin yaşadığı, tabiatıyla, kıyılarıyla ciddi bir turizm potansiyeline sahip bir coğrafyadır. Ancak bu potansiyel, yeteri kadar değerlendirilmiyor” dedi. Usta şunları söyledi:

”Rakamlar da bunu gösteriyor. Onuncu Kalkınma Planı'nda 2018 yılı için öngörülen turizm geliri rakamı 40,8 milyar dolardı yani yaklaşık 41 milyar dolardı. 2018 için en son açıklanan Orta Vadeli Programda ise bu rakam 23 milyar dolar olarak yer almaktadır. Yani biz 4-5 yıl önce 41 milyar dolar hedeflerken, bugün bu rakamın 23 milyar dolar olacağını, yaklaşık 18 milyar dolar hedeften sapacağını öngörüyoruz. Tabii, bunun konjonktürel olarak açıklayacağımız beli bazı sıkıntıları olmuştur ancak onun ötesinde hakikaten Türkiye turizmle ilgili olarak hedefinin çok altında ve gerisindedir. Bunun için çok geniş kapsamlı bir strateji çerçevesinde meseleye bakılması büyük önem taşımaktadır. Değerlerimizi öne çıkarmamız lazım. Özellikle Karadeniz’de turizm potansiyelinin öne çıkartılması çok büyük önem taşımaktadır. Bu gelirler kendiliğinden gelmiyor; turisti çekmek için, bu alanların ortaya çıkarılması için bir kısım yatırımların, tanıtım faaliyetlerinin yapılması lazım. Turizm gelirlerimizi artırmamız hem cari açığın azaltılması açısından, hem de ülkenin kalkınması açısından büyük bir önem taşımaktadır”