Minik Batın'a OHAL darbesi!

Minik Batın'a OHAL darbesi!

Minik Batın'ın ailesi, Batın'ın hastalığını yavaşlatan Leucovorin isimli ilacı yurtdışından getirirken OHAL ve fiyat sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi.

BirGün'ün haberine göre, Batın Atlas Şahin minik yaşta kas hastalığına yakalandı. Kaslarda tahribata yol açan konuşma, hareket etme gibi faaliyetlerin durmasına neden olan kas hastalığı 3,5 yaşındaki Batın Atlas Şahin’in konuşma yetisini kaybetmesine neden oldu. Desteksiz merdiven çıkamayan küçük Batın özel mamayla besleniyor. Annesi ev hanımı babası makine bakım işçisi olan Batın’ın hastalığının seyrini yavaşlatmak için ihtiyaç duyulan Leucovorin adlı ilaç Türkiye’de bulunmuyor ve yalnızca yurtdışından temin edilebiliyor.

Önceleri kolaylıkla bulmuşlar

Üç yıldır mücadele veren anne Nuray Şahin, Türkiye’de hasta sayısının az olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın Leucovorin adlı ilaç için ruhsat almadığını belirtiyor. İlk dönemlerde ilacı kolaylıkla bulmuşlar. Ancak önce muadilleri piyasaya çıkınca Leucovorin ilacı gelmez olmuş. Anne Şahin, ilacın muadillerini kullanmaya başladıklarını ancak bir süre sonra yapılan tahlillerde bu ilaçların yan etkilerinin zarar verdiğinin anlaşıldığını kaydediyor. 
Leucovorin ilacını bu defa yurtdışından getirtmek için ailenin başlattığı çabaları sonuç verdi. Fakat Türkiye’de kat be kat pahalıya geliyordu ilaç. OHAL koşulları nedeniyle de gümrük geçişlerinde zaman kaybı yaşanması eklenince aile çare bulunması için yetkililerin kapılarını aşındırmaya başladı.

Kas hastalığı bulunan küçük Batın şimdi ihtiyaç duyduğu ilacı alabilmek için çare bekliyor. Anne Şahin, oğlunun ilacı ayda iki paket kullanması gerektiğini ama asgari ücretle geçimini sürdüren bir aile için ilacın yurtdışından getirilmesiyle ortaya çıkan fiyatın çok yüksek olduğunu bu nedenle ilacı getirmekte çok zorlandıklarını söylüyor. OHAL nedeniyle ilacın gümrükten geçmesinin de zor olduğunu belirten anne Şahin, hastalığın seyrinin yavaşlaması için bu ilaca mutlaka ihtiyaçları olduğunu vurguladı.