Mobbingde acı tablo

Mobbingde acı tablo

Mobbing İle Mücadele Derneği Antalya İl Temsilcisi Dr. Ozan Uzkut, mobbinge maruz kalan illerin başında İstanbul’un geldiğini söyleyerek, “Bir yıl içinde İstanbul’dan yaklaşık 4 bine yakın başvuru var” dedi.

Ceren KAYA/ YURT

Mobbing İle Mücadele Derneği Antalya İl Temsilcisi Dr. Ozan Uzkut, Mobbing ile Mücadele Derneği Yetkili Kurul üyeleri ve Türkiye Genelindeki Temsilcilerin katılımı ile Ankara’da gerçekleştirilen ‘Mobbing Temel Analiz Uzmanlık Eğitimi ve Ortak Akıl Çalıştayı’ ile ilgili YURT’a değerlendirmelerde bulundu. İş yerlerinde mobbingin 3 farklı şekilde uygulandığının altını çizen Uzkut, bir hareketin mobbing sayılabilmesi için belirli bir süre sistematik şekilde devam etmesi gerektiğini belirtti. Dr. Uzkut, “Üst konumda yer alanların astlarına yönelik olarak gerçekleştirdikleri ezme ve dışlama politikasına yönelik duruma düşey mobbing denir. Çalışanın yöneticiye uyguladığı psikolojik şiddete dikey mobbing ve benzer görevlerde olan çalışanların birbirlerine uyguladığı psikolojik taciz ise yatay mobbing olarak adlandırılır” dedi.

"8 BİN TACİZ BAŞVURUSU VAR"

Uzkut, mobbing başvurularında İstanbul’un ilk sırada yer aldığının altını çizerek, bir yılda 4 bine yakın başvuru olduğunu, İstanbul’u İzmir, Antalya ve Bursa’nın takip ettiğini kaydetti. Mobbinge maruz kalanların yüzde 2,39’unun kamu sektörü, yüzde 4,08’in ise özel sektör olduğunu dile getiren Dr. Uzkut, yılda 8 bin kişinin taciz için başvuruda bulunduğunu ve bu taciz olayının yüzde 65’inin özel sektörde yaşandığını vurguladı. Uzkut, mobbinge en çok sağlık çalışanlarının maruz kaldığını söyleyerek, yüzde 70’inin ise kadınlardan oluştuğunu belirtti. 

"ÇATIŞMADAN KAÇINILMALI, SAKİN OLUNMALI"

Uzkut, mobbing ile ilgili çok sayıda konferans vererek insanları bilinçlendirmeyi amaçladığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikle kişinin içinde bulunduğu durumu sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi gerek. Mağdur, çatışmadan kaçınarak sakin olmaya gayret göstermeli. Mobbing, üst yönetim tarafından gerçekleştirilmiyorsa konuyu üst yönetime iletmelidir. Mobbinge uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj gibi belgeleri saklamalı. Yaşanılan sürece şahit olan çalışma arkadaşları ile görüşmelidir. Kişi ihtiyaç duyduğunda tıbbi, psikolojik ve hukuki destek almalı. Mağdur olduğunu düşünen kişi konuyu iş yerinde çözemiyorsa hukuki alana taşımalıdır”