Nevruz alanında polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut toprağa verildi

Nevruz alanında polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut toprağa verildi

Diyarbakır'da dün sabah Nevruz alanı girişinde elinde bıçak olan ve Valiliğin iddiasına göre sırt çantasında bomba olduğunu belirtilen ve kaçarken polis tarafından vurularak öldürülen 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un cenazesi, bugün Malatya’nın Battalgazi İlçesi'nde toprağa verildi.

Merkez Bağlar İlçesinde dün nevruz kutlamaları sırasında sabah saatlerinde Evrim Alataş Caddesi'ndeki polis kontrol noktasında elinde bıçak olan ve Valilik açıklamasına göre, sırtındaki çantada bomba olduğunu söyleyip polisten kaçarken vurularak öldürülen Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Kemal Kurkut'un vurulma anı görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonu ile çekilen görüntülerde Malatya'dan Diyarbakır'a nevruz kutlaması için giden, olay aında üstü çıplak olan elinde bıçak bulunan Kurkut'un kaçtığı ve polisin arkasından bir kaç el ateş ettiği ve Kurkut'un TOMA aracının bulunduğu yol kenarına düştüğü görülüyor.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, bugün katıldığı bir program sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine, dün meydana gelen olayla ilgili başlatılan soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Vali Aksoy, "Dünkü açıklamada da belirttiğimiz gibi şahıs elinde bıçak ve çantasında bomba olduğunu söylemiş. Güvenlik güçleri de nevruz kutlamasına katılan vatandaşların güvenliğini düşünerek böyle bir müdahalede bulunmuş. Böyle sonuçlanmasını istemezdik. Üzücü bir olay, konu her boyutuyla soruşturuluyor" dedi.
Diyarbakır'da bir kişinin öldüğü olayla ilgili valilik dün yaptığı açıklamada, nevruz kutlama alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir kişinin, kendisini aramak isteyen güvenlik güçlerine "Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim" diyerek bıçaklı saldırıda bulunduğunu belirtti. Açıklamada, "Şahıs, etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir. Meydana gelen olay sonrasında yaralanan ve etkinlik alanına çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan şüpheli şahıs, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca çok yönlü inceleme başlatılmıştır" denilmişti.
Kemal Korkut’un cenazesi bugün Malatya’ya getirilerek Battalgazi ilçesinde toprağa verildi. Öldürülen gencin cenazesi önce Battalgazi İlçesindeki Alibaba mezarlığı gasilhanesine getirildi. Bu sırada mezarlık görevlileri Alibaba mezarlığının SİT alanı olduğunu o nedenle defin yapılamayacağını söylemeleri üzerine bir gerginlik yaşandı. Gasilhanede suların da kesildiğini iddia eden öldürülen gencin yakınları, mezarlık görevlileri ile tartıştılar. Bu sırada gasilhanenin suyu açılarak cenaze yıkandı. Öldürülen Korkut'un yakınları Alibaba mezarlığında defin yaptırmayan görevlilerin cenaze aracı da vermediğini söyledi. Bunun üzerine cenaze daha sonra morg önünde bulunan bir yakınlarının minibüsüne konularak Topbaş Mezarlığı’na getirildi. Cenaze burada aile yakınlarının ağıt ve gözyaşları arasında, Alevi dedesinin dualarının ardından törenle toprağa verildi.