ODTÜ'lü öğrenciler için cezalarında artırım istendi

ODTÜ'lü öğrenciler için cezalarında artırım istendi

ODTÜ’lü öğrencilerin soruşturması tamamlandı.

ODTÜ’de düzenlenen mezuniyet töreninde “Tayyipler Âlemi” adlı karikatürün bulunduğu afişi taşıdıkları gerekçesiyle tutuklanan 4 öğrenci ve tutuksuz yargılanan kırtasiye sahibi hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden Ankara 11. Asliye ceza Mahkemesi, tutuklu 4 öğrencinin tutukluluk halinin devamına verdi. Mahkeme duruşma tarihi olarak da 30 Eylül gününü belirledi. İddianamede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatının şikâyeti üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

Afişi 3’ü belirledi

İddianamede, Mimarlık Fakültesinde öğrenci olan şüpheliler D.C.Y, F.E.D ve B.A’nın mezuniyet günü birlikte taşıyacakları afişi belirlemek için internet üzerinde arama yaptıkları,  daha önce Penguen dergisinde kapak olarak kullanıldığını beyan ettikleri ve  üzerinde “Artık Tayyip Âlemi” yazısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çeşitli hayvan figürleri ile resmedildiği,  Cumhurbaşkanına hakaret içeren görseli afiş olarak kullanmaya karar verdikleri anlatıldı. Söz konusu afişin üç şüpheli tarafından belirlendiği, bu afişin hazırlanması törenin yapılacağı yere getirilmesi görevini de fiilen D.C.Y’nin üstlendiği belirtildi.

İddianamede, afişin basılması sürecine ilişkin şu tespitlere yer verildi: “Ö.K ile  D.C.Y, suç içeren afişler dahil olmak üzere dört farklı afişi bastırmak için kampus içinde bulunan kırtasiye gitti. D.C.Y suç içeren afiş tasarımının bulunduğu materyali kırtasiyedeki bayana verdi, kırtasiyeci bayanın ‘hazırlanan afişin kaç kişi tarafından taşınacağını’ sordu. D.C.Y, ‘üç kişi şeklindeki’ cevabı üzerine, iki metrelik bir afişin üç kişi tarafından taşınmayacağını belirterek, materyali kendisine iade etti. Akabinde D.C.Y  ve Ö.K, iki metre uzunluğundaki afişi dört metreye çevirerek, afişe son halini verdi.” 
Söz konusu afişi F.E.D önde, D.C.F ortada, B.A arkada olacak şekilde tutarak bütün izleyicilerin görebileceği şekilde yürüdükleri, böylelikle Cumhurbaşkanına hakaret içeren fiilin aleniyet kazandığının anlaşıldığı belirtildi.  

3’ü asli fail

Şüphelilerden F.E.D, D.C.F ve B.A’nın suçun asli maddi faili oldukları, şüpheli Ö.K’nin de hakaret içeren bu afişin dört metreye çıkartılması ve flash belleğe yüklenmesi, aracın da taşınması suretiyle müsnet suça yardım ettiği, şüphelilerden kırtasiye sahibi Ş.D’nin ise suç içeren afişin basıldığı kırtasiyenin fiili işleticisi olduğu ve afişi bastığı ifade edildi. 

Şüpheliler TCK’nin 299 . maddesinde düzenlenen “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istenilirken, suçun alenen işlendiği gerekçesiyle de verilecek cezada altı biri oranında da artırım talep edildi.