'OHAL’de dördüncü evre': Kalıcı mı olacak?

'OHAL’de dördüncü evre': Kalıcı mı olacak?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2019'daki seçimleri kazanması durumunda OHAL'in kalıcı hale geleceği ve dördüncü evreye girileceği öne sürüldü.

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Cumhuriyet'te "Olaylar ve Görüşler" bölümünde bir yazı kaleme aldı. Kaboğlu, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2019 seçimlerini kazanması durumunda, tek kişi ‘kalıcı OHAL’i olarak dördüncü evreye girilecek" dedi.

Kaboğlu'nun "Hukuk umudu ve inancı" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü özetle şöyle:

“OHAL fiilen 2015 başında Güneydoğu’da özel güvenlik bölgeleri kanununun uygulanması ve nisan ayında 6638 sayılı iç güvenlik yasasının yürürlüğe konması ile bütün ülkede uygulanmaya başladı. 20 Temmuz 2016’da, resmen OHAL anayasal düzenin yeniden tesisi amacıyla ilan edildiği halde, yürürlükteki anayasal düzenin ortadan kaldırılması için kullanıldı. Bu bakımdan 16 Nisan oylaması ile ilan edenler açısından OHAL, işlev ve amacını tamamlamış oldu. Buna karşılık, sürekli uzatma, 2019 seçimleri yolunda baskı ortamını yoğunlaştırma amacına yönelik. 2019 seçimlerini kazanması durumunda ise, tek kişi “kalıcı OHAL”i olarak dördüncü evreye girilecek.”