Osmangazi Köprüsü'nde çifte tarife

Osmangazi Köprüsü'nde çifte tarife

AKP döneminde yapılan Osmangazi Köprüsü'nde sürücülerin iddiasına göre, köprüden geçenlerden HGS sistemlerinde arıza olduğu gerekçesiyle nakit para talep ediliyor.

Osmangazi Köprüsü’ndeki HGS problemi, sosyal medyada yeni bir tartışma konusu oldu. Sistem arızası gerekçesiyle kendilerinden nakit para ya da kredi kartı istendiğini belirten sürücüler, “HGS olmasına rağmen nakit para isteniyor” dedi.

"KISA BİR SÜRE SONRA KALDIRILACAKTIR"

Osmangazi Köprüsü'nün işletmecisi OTOYOL A.Ş’nin sitesinde ise bu durumu tam tersi bir ifade yer alıyor. 'ödeme önerileri' bölümünde “Otoyolda NAKİT gişeleri sadece belli bir süre için kullanımda olacak, kısa bir süre sonra kaldırılacaktır. Bu konuda mağdur olmamak için araç sahiplerinin en kısa zamanda OGS veya HGS etiketi temin etmeleri gerekmektedir” ifadesi yer alıyor.

GEÇEN DE GEÇMEYEN DE ÖDÜYOR

Osmangazi Köprüsü için verilen günlük araç geçiş garanti sayısı 40 bin ancak köprüden günde ortalama 20 bin araç geçiyor. 2008 tarihli sözleşmede araç başına geçiş garanti ücreti 35 dolar artı KDV. Bu ücret de yıllar içinde ABD’deki enflasyon oranında artıyor. Nitekim Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin sözleşmesinde, devletin yılda azami 750 milyon dolar garanti ödemesi yapacağı yazıyor.

Hazine’nin 2017 yılı için işletmeci firmaya (Nurol, Makyol, Astaldi, Yüksel, Özaltın ve Güriş ortaklığı) ödeyeceği tutar 1.3 milyar lira. 2016’da Ramazan Bayramı sırasında açılan köprüden, ücretsiz olduğu için günde ortalama 100 bin araç geçmişti. Köprü bu bayramda da ücretsiz olsa, Hazine yine farkı ödeyecekti.