Saray anketi ‘tehlike’ alarmı verdi

Saray anketi ‘tehlike’ alarmı verdi

Son yapılan ‘sıcak’ anketin kırmızı alarm verdiği, anketi iktidara en yakın şirketlerden MAK danışmanlığın gerçekleştirdiği kaydedildi. Analiz yorumda, "Seçimden 1,5 yıl öncesinden ortaya çıkan sonuç, bu önemli sürecin özellikle iktidar mensuplarınca rehavete kapılmadan sıkı tutulması gereken bir süreç olduğudur" görüşüne yer verildi.

MAK danışmanlığın ‘Sonbahar 2017 siyasi gündem araştırması’ üst başlığıyla 5-12 Ekim günlerinde 30 büyükşehir, 24 il ve 158 ilçede 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşmeyle gerçekleştirdiği çalışmadan, Erdoğan’ın canını sıkan sonuçlara ulaşıldığı belirtildi.

Yeniçağ gazetesinden Ahmet Takan’ın aktardığına göre, Külliye, 15 Temmuz 2018’de genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapmak için kararlılıkla plan ve proje çalışmalarına devam ederken, anket çalışmaları da son hızla devam ediyor. Ancak gelen sonuçlar iç açıcı değil.

Takan, anket çalışmasında, 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aday olsa destekler misiniz"in sonuçlarını, ‘Evet kesinlikle desteklerim 48, Evet desteklerim ama kesin kararım diğer adaylar ortaya çıkınca netleşir 7, Hayır kesinlikle desteklemem 35, kararsız/görüş yok 10.’ şeklinde aktardıktan sonra şunları kaydetti:

Rehavete kapılmadan...

“Anket firması, analiz yorumunu ise şöyle yapıyor; "2019 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik yaklaşık 1,5 yıl öncesinden ortaya çıkan sonuç; seçimin ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sonuçlanacağını gösterse de; bu önemli sürecin özellikle iktidar mensuplarınca dikkatle takip edilmesi, rehavete kapılmadan sıkı tutulması gereken bir süreç olduğu anlaşılmaktadır."

Erdoğan'ın canını sıkmaya devam eden diğer sonuç da "yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?"de kendini gösteriyor. MAK Danışmanlık, kararsızlar dağıtılmadan AKP için yüzde 41.5'lik bir sonuca ulaşmış. Ancak sunulan raporda yapılan analizler çok ilginç; 'Bu tablo İktidar partisi için tek başına iktidar konusunda bir sıkıntının habercisidir.'

Kararsızların matematiksel yüzde ile doğru orantılı bu paylaşımı matematiksel bir fikir oluştursa bile sosyolojik anlamda doğru sonuçlar içermeyebilir. Zira seçmen içinde 'ilk kez oy kullanacak seçmen dışındaki kitle' oy verdiği parti iktidar partisi ise özellikle bunu net ifade eder ve genel olarak partisinin arkasında durur. Kararsız ya da Görüş Yok diyen kitle genelde muhalif seçmen kitlesidir. Bu durumda dikkate alınması gereken sayısal veriler kararsızlar, dağılmadan ortaya çıkan seçmen tablosudur.”