'Şirketlerin Trakya'yı derhal terk etmesini istiyoruz'

'Şirketlerin Trakya'yı derhal terk etmesini istiyoruz'

Türk Akımı projesi nedeniyle Istranca Ormanları'nda 30 kilometre boyunca ağaçların kesileceğini söyleyen Kuzey Ormanları savunucuları, “Türk Akımı isimli projenin derhal durdurulmasını, şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz” dedi.

Türk Akımı projesinin Istranca Ormanları'nı katledeceğini iddia eden Kuzey Ormanları Savunması üyesi bir grup Galatasaray Lisesi önünde bir eylem yaptı. CHP Milletvekili Adayı Burak Kaan Yılmazsoy, Donkişot Bisiklet Kolektifi, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'nın da destek verdiği eyleme katılanlar 'Rusya sefasını sürecek, Istrancalar cefasını çekecek' yazan bir pankart taşıdı. Grup adına basın açıklamasını Ayşe Yıkıcı okudu.

“Adı 'Türk Akımı' olan ama Rusya’nın yıllık 750 milyon dolar kar elde edeceği doğalgaz boru hattı projesi için Trakya’nın kuzey ormanları, kadim ve benzersiz Istrancalar katlediliyor” diyen Yıkıcı, “Geçtiğimiz ay içinde, katil proje 3. köprünün bağlantı yollarını aratmayacak sekilde 700 dönümlük orman alanı acımasızca katledildi. Katliamı kamuoyuna duyurmak için yapılan haberler ise utanmazca sansürlendi. Eğer bu mega katil projeyi durduramazsak Istrancalar boydan boya 30 kilometre boyunca ortadan yarılarak sayısız canlıyı barındıran milyonlarca ağaç daha katledilecek. Kuzey Ormanları ekosistemi ve bölgedeki yaban hayatı ikiye ayrılarak parçalanacak” dedi. 

ŞİRKETLER ZENGİN EDİLİYOR

Yıkıcı, “Istrancalar'ı yok edecek, sayısız endemik hayvan ve bitki türünün sonunu getirecek, Kuzey Ormanları köylülerini yaşamdan koparacak bu doğa ve yaşam düşmanı projeye, politik çıkarlar uğruna girişilen bu doğa düşmanlığına hayır diyoruz. Ekonomik açmazdaki Türkiye'nin benzersiz ve yerine konulamaz değerlerinin, binlerce yılda oluşan ormanların ve dünyaca eşsiz ekosistemlerin hesapsızca ve günü kurtarmak adına şirketlere peşkeş çekilmesine derhal son verilmesini talep ediyoruz. Ülkemizin geleceğinin yok edilmesine, nefesimizin kesilmesine, halkın cebinden şirketlerin zengin edilmesine hayır diyoruz” dedi.

ORMAN DELİK DEŞİK EDİLİYOR

“Türk Akımı ismi koydukları Rus doğalgaz hattı, Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır” diyen Yıkıcı, “İstanbul’un yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’na hançer saplanarak yapılan 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve son olarak 3. havalimanının inşaat malzemeleri için Çatalca’dan Tekirdağ’a kadar Kuzey Ormanları taş ocakları açılarak tahrip ediliyor. İhtiyaçları dışında hiçbir şeyi düşünmeyen ve sonsuz serbesti verilmiş şirketler, bazen tek bir köyün çevresine birçok taş ocağı açıp, köyün nefesini kesmekte beis görmüyor! Kuzey Ormanları delik deşik ediliyor. Bizler Rus doğalgaz boru hattı için yapılan Türk Akımı isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları’na saldırmakta olan şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz. Trakya’da Kırklareli, Saray, Lüleburgaz, Kıyıköy ve Çorlu’daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmemesini istiyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.