Berberoğlu için tahliye kararı!

Berberoğlu için tahliye kararı!

CHP'nin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun Maltepe cezaevinden tahliyesi bekleniyor. Yargıtay, Berberoğlu'nun vekilliği boyunca cezasının durdurulması kararını vermiş, Can Dündar'a MİT tırları görüntülerini verdiği gerekçesiyle de 5 yıl 10 ay hapis cezasını onamıştı. Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Berberoğlu hakkındaki tahliye kararına ilişkin "Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, Enis Berberoğlu'nun tahliyesine ilişkin kararı Maltepe Cezaevi'ne az önce hem sözlü h

Bir yıldan uzun süredir Maltepe Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları davasında aldığı 5 yıl 10 ay hapis cezasını onayan Yargıtay, milletvekilliği sona erinceye infazın durdurulmasına ve Berberoğlu'nun tahliye edilmesine karar verdi.

T24'e konuşan CHP'nin hukukçu milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin verdiği kararın cezaevine iletildiğini ancak UYAP'a daha yüklenmediğini belirterek, Berberoğlu'nun bu gece tahliye olmasının beklediğini söyledi. Tanrıkulu, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin tahliye kararını Anayasa'nın 'Yasama Dokunulmazlığı'nı düzenleyen 83. Maddesi uyarınca aldığını ifade etti. 

Yarkadaş: Saat 19.00'da özgürlüğe ilk adımını atacak

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Berberoğlu hakkındaki tahliye kararına ilişkin "Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı, Enis Berberoğlu'nun tahliyesine ilişkin kararı Maltepe Cezaevi'ne az önce hem sözlü hem de yazılı olarak bildirdi. Cezaevi yönetimi ile görüştüm.  İdare, tahliye işlemini başlatmış... Berberoğlu saat 19.00'da özgürlüğe ilk adımını atacak" dedi.

Avukatı: Yattığı süre göz önünde bulunduruldu

Artı Gerçek'ten Esra Koçak Mayda'ya konuşan Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün ise CHP milletvekilinin 'yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildiğini' söyledi. Ergün, "Yargıtay, savcılığın müebbet hapis cezasını itirazı reddetti, hapis cezasını onadı. Enis Berberoğlu, 5 yıl 10 aylık hapis cezasına onama geldiğinden yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Karara henüz ulaşamadık ancak birkaç saat içerisinde tahliye bekliyoruz" dedi. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini esastan tamamladı. Daire, oy çokluğuyla Berberoğlu'na, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Ayrıca, Anayasa'nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi.

Daha önce "durma" talebi reddedilmişti

24 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminde yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu'nun avukatları, Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvurarak, Berberoğlu hakkındaki davanın durmasını talep etmiş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmişti.

Ne olmuştu?

Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.

Mahkeme, Berberoğlu'nu, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı ve 14 Haziran 2017 tarihinde tutukladı.

Dava dosyası, itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını esastan bozarak dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne geldi. Berberoğlu’nun avukatları, 24 Haziran’da yeniden milletvekili seçilmesinin ardından 26. Dönem’de milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliğinin geçici madde olmasına dayanarak davanın durmasını ve tahliye kararı verilmesini talep etti.

Yargıtay 16. Ceza Daire, milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran anayasa maddesini; geçici bir madde olsa bile “Anayasal bir özel hüküm” olarak değerlendirdi ve kararda, “Anılan hükmün geçici madde olması, hükmün anayasal hüküm olma niteliğini değiştirmeyeceği gibi özel hüküm olması nedeniyle genel hüküm karşısında öncelikle uygulanma zorunluluğu hukukun temel ilkelerindendir” ifadesine yer verildi.

Berberoğlu, Yargıtay kararının ardından 'Anayasası Çalınan Milletvekili' imzasıyla yayınladığı açıklamada, mahkemelerde savunma hakkımı kullanmama ve dışarıyla haberleşmeyi kesme kararı aldığını duyurdu. Berberoğlu'nun haberleşmeyi kesme kararı ailesi, avukatları ve eski/yeni milletvekilleriyle yaptığı görüşmeleri de kapsıyor.

Berberoğlu'nun avukatları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yargılamada durma ve tahliye kararı verilmesi talebinin reddetmesinin ardından bir üst daireye itirazda bulundu. Yargıtay 17. Dairesi'ne verilen dilekçede, Berberoğlu’nun yeniden seçilerek yasama dokunulmazlığını kazandığı, bu nedenle yargılamada durma kararı ve tahliye kararı verilmesi istendi.

Berberoğlu’nun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile seçilme hakkının ihlal edildiği yönündeki iddialarla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruyla ilgili de 2 Ağustos günü ret kararı çıktı. 

 

Gelişmelerin ardından Berberoğlu, ailesi ve avukatları da dahil olmak üzere görüşlere çıkmama kararı aldı.