Tarihe geçen kanlı açılış: Gazze'de en az 55 ölü, 2.400'ü aşkın yaralı

Tarihe geçen kanlı açılış: Gazze'de en az 55 ölü, 2.400'ü aşkın yaralı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den taşınan büyükelçilik bugün Kudüs'te açıldı. Gazze sınırında düzenlenen protestolarda İsrail'in müdahalesi sonucu ölenlerle yaralananların sayısı kat be kat arttı. Gazze 2014'ten beri en kanlı günü geçirdi.

21.47: Beyaz Saray Sözcüsü Raj Shah günlük basın toplantısında Gazze'deki ölümlerden Hamas örgütünü sorumlu tuttu:

ABD YÖNETİMİNE GÖRE TEK SORUMLU HAMAS

''Gazze'de bugün yaşanan ve devam eden şiddet olaylarıyla ilgili haberlerin farkındayız. Buradaki trajik ölümlerin sorumlusu yine doğrudan Hamastır. Hamas kasten ve alaycı bir çekilde böyle bir yanıtı provoke ediyor."

21.28: Anadolu Ajansı, Gazze Şeridi sınırında İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısının 55'e yükseldiğini duyurdu.

20.30: Abbas, Gazze'de öldürülenler için 3 günlük yas ilan etti.

20.11: Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur'un İsrail'in Gazze'deki katliamına son vermek için BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplanma çağrısı yapması sonrası, Kuveyt'ten BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması talebi geldi.

20.05: İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Twitter'dan yeni bir açıklama yaptı: ''Her ülkenin kendi sınırlarını koruma zorunluluğu vardır. Hamas terör örgütü İsrail'i yok etmek ve bu hedefine ulaşmak için binlerce kişiyi sınırdan yasadışı göndermek istediğini ilan ediyor. Biz de egemenliğimizi ve vatandaşlarımızı korumaya kararlı olup, eylemlerimizi sürdüreceğiz.''

19.18: Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, kabinesini acilen toplayarak açıklama yaptı. İsrail'in Gazze'deki 'katliamını' kınadığını belirtirken bundan böyle ABD'nin arabuluculuğunu kabul etmeme kararını tekrarladı. Abbas, ''ABD'nin arabuluculuğunu kesinlikle kabul edemeyiz. Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek. Burada yapılan bizim egemenlşiğimize saldırıdır. Filistin'in bu konuda bazı kararlar alması için bir araya geldik'' dedi.

Abbas'ın sözcüsü Nabil Ebu Rudeyne de ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni resmen Kudüs'e taşımasının 'Washington'ın barış sürecindeki rolünü defterden sildiğini' söyledi: ''ABD yönetimi bu adımıyla barış sürecindeki rolünü sonlandırmış ve tüm dünyaya, Filistin halkına, Arap ve İslam uluslarına hakaret etmiştir. İnsanları kışkırtmış, istikrarsızlık yaratmıştır.''

CHP: KATLİAMI LANETLİYORUZ, MAZLUM FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ

19.08: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'dan paylaşımda bulundu: ''ABD yönetiminin gözü önünde, İsrail yönetiminin Ortadoğu'da uyguladığı zulüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Gazze'de yaşanan katliamı lanetliyor, ABD ve İsrail yönetimlerini kınıyorum. Şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Mazlum Filistin halkı ile beraberiz.''

Öncesinde CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da paylaşımda bulundu.

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan da tepki gösterdi: ''Gazze’de katliam var, bu katliamı kınıyoruz. 1700 yaralı var, 500’ü mermiyle yaralanmış. Ölü sayısını takip etmeye imkan yok. En son buraya çıkarken 37 ölü haberini aldık. Bu büyük utancı insanlık ve halklar hak etmiyor. Trump ve İsrail, Ortadoğu’nun bağrına hançer saplamıştır. Bu uygulamalar barışa değil, savaşa davetiye çıkaran uygulamalardır.''

9 GAZETECİ GERÇEK MERMİYLE YARALANDI

18.55: Filistinli Gazeteciler Sendikası, aralarında Reuters'in kameramanı Ahmed Zakkut ve Cezayir Televizyon muhabiri Ömer Hamdan'ında olduğu 9 gazetecinin yaralandığını duyurdu. El-Mizan İnsan Hakları Merkezi, İsrail'in gösterilere karşı aşırı ve öldürücü güç kullandığını, yaralanan gazetecilerden 9'unun da İsrail askerleri tarafından atılan gerçek mermilerle vurulduğunu açıkladı.

YARISI GERÇEK MERMİYLE VURULDU

18.53: Gazze'de ölü sayısı 52'ye çıktı. Sağlık Bakanlığı, 1204 Filistinlinin İsrail ateşinde vurularak yaralandığını, 116'sının durumunun ağır olduğunu, 1200 Filistinlinin de gaz dahil diğer saldırılardan yaralandığını duyurdu. Katar kanalı El Cezire yaralılar arasında kendi muhabirinin de bulunduğunu açıkladı.

18.52: Gazze'de ölü sayısı 45'e çıktı.

17.26: Anadolu Ajansı, Gazze sınırında öldürülen Filistinlilerin sayısının 43'e yükseldiğini duyurdu.

ACİL TIBBİ YARDIM ÇAĞRISI

17.00: Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, her dakika yaralı sayısının arttığı bölgedeki hastanelerde tıbbi malzeme konusunda ciddi eksiklikler yaşandığını belirterek 'acil yardım' çağrısında bulundu.

AB'DEN KINAMA YOK

16.57: Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, onlarca Filistinlinin öldürülmesini kınamaktan kaçındı, sadece daha fazla can kaybının önüne geçmek için tüm taraflara itidal çağrısında bulundu. "İsrail, barışçıl gösteri hakkına ve güç kullanımında orantılılık ilkesine saygı göstermelidir'' diyen Mogherini, şiddetin tırmanmasının barış perspektifini ve güvenlik ortamını zayıflatacağını, sadece iki devletli çözümün tarafların amaçlarına ulaşmasını sağlayacağını belirtti.

İSRAİL'DEN HAMAS'A HAVA SALDIRISI

16.55: İsrail savaş uçakları, Gazze'de Hamas tesisi olduğu öne sürülen hedeflere savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenledi.

FKÖ GENEL GREV İLAN ETTİ

16.30: Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Gazze'deki şehitlerin yasını tutmak için yarın tüm Filistin topraklarında genel grev ilan etti. Batı Şeria'da da Filistinlilerle İsrail güvenlik güçleri çatışmaya devam ediyor.

ÇOCUKLAR VE ENGELLİLER DE ÖLDÜRÜLDÜ

16.24: Gazze Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 41'e yükseldiğini, en az 5'inin 18 yaşından küçük olduğunu, birinin de kız çocuğu olduğunu duyurdu. Kurbanlardan birinin de tekerlekli iskemleye bağımlı bir engelli olduğu belirtildi. Yaralılardan 772'sinin durumunun ciddi olduğu, 86'sının ağır yaralı olduğu kaydedildi.

16.20: Uluslararası Af Örgütü, Twitter'dan, ''Gazze'de uluslararası hukukun ve insan haklarının iğrenç şekilde çiğnenmesine tanıklık ediyoruz. Bu derhal sona ermeli'' çağrısını yaptı.

KALIN: UTANÇ DUVARINDA YENİ LEKE

16.05: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan paylaşımda bulundu: ''Bugün İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği de ayrı bir utanç tablosudur."

DIŞİŞLERİ: KATLİAMI LANETLİYORUZ

16.04: Dışişleri Bakanlığı "ABD’nin Tel Aviv büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve tüm BM kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz'' açıklaması yaptı.

"ABD yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu'daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yol açacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD yönetimine ait olacaktır'' çıkışında bulunan açıklamada, "İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uyguladığı katliamı lanetliyoruz'' vurgusu yapıldı.

HARİRİ'DEN ABD'YE KINAMA: KATLİAMLARI TETİKLEYEN BİR ÇIKMAZ

16.00: Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Twitter'dan, Kudüs'ün 'İsrail'in başkenti' ilan edilmesini reddeden duruşlarını yinelediklerini belirtip ''ABD'nin büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını, bölgedeki tüm barışçıl süreçleri çıkmaza sürüklemek olarak görüyoruz'' dedi. 'İsrail'in Filistin halkına karşı daha çok katliam yapmasını tetikleyen ABD'nin adımını kınadıklarını', yüz milyonlarca Arap, Müslüman ve Hristiyanın öfkesine neden olan ve dünya toplumlarının hepsini tehdit eden aşırılığın artmasına sebep olan bu karardan derin üzüntü duyduklarını dile getiren Hariri, şu çağrıyı yaptı: ''Filistinli kardeşlerimizle meşru mücadelelerinde tam bir dayanışma içinde olduğumuzu teyit ediyor ve uluslararası toplumu bu korkunç katliamları durdurmak için acil harekete geçmeye davet ediyoruz. Uluslararası topluma, başkenti Kudüs olan devletlerini kurmaya çalışan Filistinlilere yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz.''

ÇAVUŞOĞLU: KINAMAK YETMEZ

15.45: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail askerlerinin Filistinlileri öldürmesine ''Bugünkü katliamı kınamak yetmez, artık ortak adımlar atmak gerekiyor'' tepkisini gösterdi. Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliğ'nin hep birlikte daha güçlü bir tavır sergilemesi gerektiğini belirtti.

15.42: Dumanların gerisinde kalan İsrail güçlerine taş atan Filistinli yaşlı bir kadının görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

FİLİSTİN HÜKÜMETİNDEN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

15.36: Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf Mahmud, İsrail hükümetini 'İsrail işgaline karşı kahramanca direnen Gazzelilere karşı korkunç bir katliam düzenlemekle suçladı. Mahmud, uluslararası toplumu bu korkunç katliamı durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.

SIRADA GUATEMALA VAR

15.30: Orta Amerika ülkesi Guatemala, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma faaliyetlerinin tamamlandığını, Kudüs Büyükelçiliği'nin çarşamba günü resmen açılacağını açıkladı.

15.30: Fransız haber ajansı AFP, sağlık yetkililerine dayanarak Gazze sınırında öldürülen Filistinlilerin sayısının 37'ye yükseldiğini duyurdu. Yaralı sayısı en az 1800 olarak ifade edildi.

15.07: Gazze sınırında öldürülen Filistinlilerin sayısı 28'e çıktı. Böylece ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği'nin açıldığı gün, İsrail'in 2014'teki Gazze saldırısından beri bir günde en çok Filistinlinin öldürüldüğü gün olarak tarihe geçiyor.

BOZDAĞ: KATLİAMDAN İSRAİL KADAR ABD DE SORUMLU

15.00: Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'te açılmasını protesto eden Filistinlilerin katledilmesine ''Katliamdan İsrail hükümeti kadar ABD yönetimi de sorumludur'' tepkisini gösterdi. Twitter'dan 12 mesaj paylaşan Bozdağ ''ABD ve İsrail, ne yaparsa yapsın, hangi adımı atarsa atsın, yaptıkları ile attıkları adımlar Türkiye için yok hükmündedir'' diyerek şöyle devam etti: ''Kudüs eninde sonunda tam özgürlüğüne kavuşacaktır. ABD ve İsrail, eninde sonunda Kudüs’ü gerçek sahiplerine bırakmak mecburiyetinde kalacaklardır.''

14.53: Fransız haber ajansı AFP, Gazze sınırında öldürülen Filistinlilerin sayısının 25'e yükseldiğini duyurdu.

GERÇEK MERMİLERLE YÜZLERCE KİŞİ VURULDU

14.31: İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Kalendiya askeri kontrol noktasında Filistinlilerin protesto yürüyüşüne İsrail güvenlik güçleri müdahale etti. Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya'da toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Filistinliler, İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi. Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde düzenlenen protestolara da İsrail askerleri müdahale etti.

14.26: Filistin Kızılayı, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze sınırındakilere gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gazla saldırdığını duyurdu. Yaralılardan en az 253'ünün gerçek mermiyle vurulduğunu belirtti.

14.21: Gazze'de Filistinlilerin can kaybı 18'e çıktı. Kurbanlardan biri 14 yaşında bir erkek çocuğu.

ALMANYA: KUDÜS HEM İSRAİL HEM DE FİLİSTİN'İN BAŞKENTİ OLMALI

14.13: Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, ''Kudüs'ün hem İsrail'in hem de Filistin'in başkenti olması şeklinde bir çözüm getirilmelidir'' dedi. Adebahr, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği açılışına hangi Alman yetkililerin katılacağı sorusunu, ''Ortadoğu politikalarıyla ilgili tutumumuzda şüphe uyandırmamak için Almanya Büyükelçisi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün akşam verdiği resepsiyona katılmadı. Bugünkü açılış törenine de hiçbir Alman diplomat davet edilmedi'' diye yanıtladı.

14.00: Gazze'de Filistinlilerin can kaybı 16'ya çıktı.

13.54: ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan Kudüs Büyükelçiliği'nin açılışının Fox News ve Fox Business kanallarından canlı yayımlanacağını duyururken ''İsrail için büyük bir gün'' dedi.

13.50: Gazze'de Filistinlilerin can kaybı 10'a çıktı.

13.38: Gazze sınırındaki protestoculara İsrail saldırısında öldürülen Filistinli sayısı 9'a yükseldi, 500'ü aşkın yaralı var.

13.24: Gazze'de İsrail sınırına yürüyen 35 bini aşkın Filistinliye İsrail saldırısı şiddetlendi. Öldürülen Filistinli sayısı 7'ye çıktı, yüzlerce yaralı var.

13.10: ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'teki açılışında Trump'ın kızı Ivanka, damadı Jared Kushner ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin boy gösterecek.

AÇILIŞTA 4 AB ÜLKESİ DE TEMSİL EDİLECEK

​Açılışta  temsil edilecek ülkeler de açıklandı, içlerinde Avrupa Birliği'nin karara muhalefetine rağmen 4 AB ülkesi de var: Angola, Arnavutluk, Avusturya, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler, Guatemala, Güney Sudan, Gürcistan, Honduras, Kamerun, Kenya, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Macaristan, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya, Zambiya.

12.49: İsrail'in Haaretz gazetesi, dün gece Doğu Kudüs'ün Şoafat semtinde park edilmiş 26 aracın lastiklerinin kesilerek duvara 'Yahudiler uyanın' diye yazıldığını ve Silvan semtinde bir Yahudi evine molotof atıldığını, bu iki olayla ilgili soruşturma açıldığını haber yaptı.

12.47: İsrail'in Haaretz gazetesi, Gazze'de İsrail ateşinde ölen Filistinli sayısının 2'ye çıktığını duyurdu. İkinci kurbanın 29 yaşında olduğu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de vurulduğu belirtildi. Böylece 30 Mart'ta protestoların başlamasından beri öldürülen Filistinlilerin sayısı en az 47'ye yükseldi.

12.38: Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazee-İsrail sınırında binlerce kişinin katıldığı protestolara İsrail ordusunun açtığı ateşte en az 1 Filistinlinin öldüğünü, 69 Filistinlinin yaralandığını duyurdu. Güneydoğudaki Han Yunis'te öldürülen Filistinlinin 21 yaşında, yaralılardan 9'unun durumunun ciddi olduğu açıklandı.

12.25: ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den taşınarak İsrail'in kuruluşunun 70. yıldönümü olan bugün Kudüs'te açılmasına karşı Gazze'de protestolar düzenleniyor. İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 22 Filistinlinin yaralandığı haberini 1 Filistinlinin öldürüldüğü haberi takip etti.

TAHRAN: CEVAPSIZ KALMAYACAK

11.22: Tahran'da İran Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin başkanlığında, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) Filistin konulu olağanüstü toplantısı düzenlendi. Laricani, "ABD'nin Filistin aleyhindeki girişimleri cevapsız kalmayacaktır. Trump'ın kararını şiddetle kınıyoruz'' dedi. 

ARAP BİRLİĞİ: TAŞINMA YASADIŞI

11.10: Arap Birliği, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını 'yasadışı' diye niteleyerek çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu. Arap Birliği, toplantının, 'ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasına dair yasadışı kararına karşılık vermek için' düzenleneceğini açıkladı.

HİZBULLAH: KARARIN DEĞERİ YOK

10.33: Lübnan'daki İran destekli Şii direniş hareketi Hizbullah'ın 2 numarasından, Trump'ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının 'değersiz' olduğuna dair bir açıklama geldi. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Golan Tepeleri'nde İsrail işgali altındaki bölgede geçen hafta İsrail mevzilerine düzenlenen saldırıların iki taraf arasındaki caydırıcılık dengesini teyit ettiğini de söyledi.