TKP'liler tekstil işçisi Hüseyin Duman'ı anacak

TKP'liler tekstil işçisi Hüseyin Duman'ı anacak

Katledilişinin 20. yılında TKP üyeleri Çobançeşme Mezarlığı'nda Hüseyin Duman için anma etkinliği gerçekleştirecek.

17 Nisan 1999 tarihinde, İstanbul Ümraniye’de Sosyalist İktidar Partisi'nin seçim konvoyuna MHP'lilerce saldırı düzenlendi. SİP Avcılar İlçe Örgütü üyesi Hüseyin Duman, saldırı esnasında arkadaşlarını korumaya çalışırken, eski Ülkü Ocakları başkanı ve MHP üyesi İhsan Bal'ın, partililerin üzerine hedef alarak ateş açması üzerine, kalbinden vurularak yaşamını yitirdi.

2001'de yapılan duruşmada, cinayet esnasında orada olan SİP Yönetim Kurulu üyesi olan Yusuf Yılmaz, ifadelerinde şu cümlelere yer vermişti:

"SİP Yönetim Kurulu üyesiyim. Partinin Sarıgazi semtindeki mitinginden Kadıköy'e dönerken araç konvoyumuza kalabalık bir grup saldırdı. Bunun üzerine konvoydan inen Hüseyin'in yanına gittim. Yanına gitmiştim, bizden 3-4 metre ilerde şimdi gördüğüm ve o sırada üzerinde kül kareli ceket bulunan pantolonunu hatırlamadığım ancak bu sanık olduğunu kesin olarak gördüğüm şahıs, elindeki metal kaplamalı kurşuni renkli tabancayla Hüseyin Duman'ın üzerine doğru tuturak bir el ateş etti."

Duruşma çıkışında basın açıklaması yapan parti genel başkanı Aydemir Güler ise, "İki görgü tanığı Duman'ı vuran İhsan Bal'ı tanıdı. Ancak mahkeme Bal'ın tutuklanmasına gerek olmadığını söyledi. Biz bunun nedenini biliyoruz. Sanık şu anda koalisyon ortağı olan MHP'nin üyesidir. Ama bu ülke bizim, hiçbir katil sonsuza kadar elini kolunu sallaya sallaya dolaşamaz." demişti.

28 yaşında katledilen genç tekstil işçisi Duman'ın katili MHP'li İhsan Bal, kamuoyu tarafından "Rahşan Affı" olarak bilinen yasayla beraber teslim oldu ve kefaletle serbest bırakıldı. 

TKP'nin Twitter hesabından yapılan çağrıda;

"ANIYORUZ

17 Nisan 1999 günü seçim konvoyumuza yapılan saldırıda İhsan Bal adında bir MHP'li tarafından katledildi. Hüseyin Duman 28 yaşında bir tekstil işçisiydi."

ifadelerine yer verildi.

Duman, yarın saat 10.00'da Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı'nda ailesi ve partili yoldaşları tarafından anılacak.